3 lekkere broodvervangers op een rij

Auteur: Datum: 26.november 2016

Belgen zijn echte broodeters, en dat is zeker geen slechte zaak. Brood bevat heel wat nuttige voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid en ons flink wat energie opleveren. Voedingsdeskundigen bevelen zelfs vijf tot twaalf sneetjes brood per dag aan voor volwassenen. Toch is het zeker geen slecht idee om je boterhammetjes af en toe in te ruilen voor een broodvervanger

Waarom broodvervangers eten?

Hoewel brood zeker een vaste plaats binnen de voedingsdriehoek verdient, zijn de koolhydraten in wit brood snelle koolhydraten. Dat zijn koolhydraten die je lichaam zo snel omzet in glucose, dat je er slecht een beperkt verzadigd gevoel aan overhoudt. Volkoren brood bezorgt je wel een langer gevoel van verzadiging dan wit brood, maar er zijn ook heel wat alternatieven voor brood die langzame koolhydraten bevatten. Bovendien is het belangrijk om je maaltijden gevarieerd te houden en soms eens van je dagelijkse boterhammetjes af te stappen. De volgende broodvervangers zijn dan een uitstekende keuze:

1. Havermout

Havermout is een echte aanrader voor iedereen die wil afvallen zonder te moeten inboeten aan energie. De vezels in havermout geven je snel, maar ook voor lange tijd, een verzadigd gevoel. Havermout smaakt heerlijk als lunch of ontbijt met magere melk of yoghurt en alle soorten fruit die je maar kunt bedenken.

Tip: Voeg een theelepeltje honing of kaneel toe als je je havermout graag wat zoeter hebt.

2. Quinoa

Net zoals havermout bevat quinoa langzame koolhydraten en is het een ideaal ingrediënt voor een gezonde lunch of een stevig ontbijt. Mooi meegenomen voor wie glutenintolerant is: quinoa is glutenvrij.

Inspiratie nodig? Kook 140 gram quinoa in 200 ml water en 200 ml amandelmelk. Voeg er nog een appeltje en een snufje kaneel aan toe en het resultaat is pure verwennerij!

3. Boekweitpannenkoeken

Boekweitpannenkoeken zijn niet alleen een supergezonde broodvervanger, maar bevatten ook geen gluten. Boekweitpannenkoekjes maak je klaar zoals gewone pannenkoeken, maar dan met boekweitmeel in plaats van gewoon meel.

Tip: Boekweitpannekoeken smaken overheerlijk met banaan, frambozen, bosbessen en aardbeien.

Smakelijk!

Tags: , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen