4 redenen om peulvruchten op het menu te zetten

Auteur: Datum: 17.december 2016

Heel wat vegetariërs eten peulvruchten als vleesvervanger, maar in de gemiddelde Vlaamse keuken zijn peulvruchten geen populaire ingrediënten. Jammer, want ze zijn goedkoop, gezond, lekker én gemakkelijk om klaar te maken! Heb je meer overtuiging nodig om straks peulvruchten op tafel te zetten? Speciaal voor jou zetten we vier voordelen op een rij:

1. Peulvruchten bezorgen je een verzadigd gevoel

Peulvruchten (of het nu gaat om linzen, kikkererwten, tuinbonen, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, …) bevatten flink wat complexe koolhydraten en vezels, die ze ook na het koken behouden. Peulvruchten geven hun energie dus traag vrij, en zijn daarom uitstekend om je honger langdurig te stillen.

2. Peulvruchten zijn voedzaam

Kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium zijn slechts enkele van de belangrijke voedingsstoffen die in peulvruchten zitten. Ze bevatten ook foliumzuur of vitamine B9. Foliumzuur is zeldzaam in voeding, maar onontbeerlijk voor celvorming, een goed humeur en een goede werking van je geheugen. Artsen bevelen 300 tot 350 µg foliumzuur per dag aan, en daar eet je met een bordje peulvruchten algauw een derde van.

3. Peulvruchten bevatten weinig calorieën

Dacht je dat peulvruchten dikmakers waren? Niets is minder waar! 100 gram peulvruchten bevat slechts 100 calorieën, ongeveer evenveel als een banaan. Bovendien komen aan de bereiding van peulvruchten amper vetstoffen te pas. Je kunt zelfs gerust een derde minder vet gebruiken dan aangegeven in recepten.

4. Koken met peulvruchten is gemakkelijk

Koken met peulvruchten vergt wel wat voorbereiding, maar dat houdt niet meer in dan de peulvruchten 12 uur laten weken. Daarna kook je ze gedurende 45 minuten op een zacht vuurtje. Roer ze af en toe om terwijl ze aan het sudderen zijn, en meer hoef je niet te doen!

Tip: Laat de peulvruchten niet volledig uitlekken. Met een beetje kooknat van peulvruchten kun je een deel van de olie of boter in de rest van je gerecht vervangen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen