4 tips bij het eten van peulvruchten

Auteur: Datum: 06.juli 2017

Peulvruchten zijn gezond. Ze verlagen het LDL-cholesterol en dat is goed voor ons hart en bloedvaten. Daarnaast barsten ze van de vitaminen en mineralen. De vezels en eiwitten in peulvruchten verzadigen, dat helpt bij het afvallen. Het voedingscentrum adviseert wekelijks een maaltijd met peulvruchten te eten. Doe jij dat al?

Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, adukibonen, kapucijners, limabonen, sojabonen en nog veel meer. De peulvruchtenfamilie is een grote en iedere peulvrucht of boon heeft zijn eigen smaak. Plantkundig zijn ook sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kousenband peulvruchten. Toch rekenen we ze tot de groente, omdat ze vitamine C bevatten.

Vitaminen en mineralen

Peulvruchten zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen: ijzer, calcium, fosfor, molybdeen, foliumzuur (vitamine B9), thiamine (vitamine B1) en vitamine B6. Ze zijn een voedzame bron van koolhydraten, eiwitten en vezels en bevatten weinig calorieën. Peulvruchten zijn zowel geschikt als vervanger van vlees als van brood, pasta of rijst. Daarom zijn vleesvervangers, zoals een vegetarische hamburger, op basis van soja.

Goed voor het milieu

Je staat er misschien niet bij stil, maar de teelt van peulvruchten is minder belastend voor het milieu dan de teelt van granen of vee. Ze hebben weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Op droge grond groeit de peulvrucht prima. Daar komt bij dat de meeste bonen gewoon in Nederland worden geproduceerd.

Peulvruchten en gifstoffen

Hoe gezond en natuurlijk peulvruchten ook zijn, je kunt ze niet rauw eten. Ze bevatten natuurlijke gifstoffen, waaronder lectine. Door ze goed te koken, verdwijnen de gifstoffen. Geen reden dus om peulvruchten niet te eten. De peulvruchten in pot en blik zijn al voldoende verhit en dus vrij van gifstoffen. Die kun je direct door je gerecht doen.

Bonen saai?

Vind jij bonen saai? Dan wordt het tijd je er meer in te verdiepen. Bonen zijn super veelzijdig. Wat dacht je van een bonendip, een bonenburger, een bonenspread, salades met bonen, stoofgerechten met bonen. Kijk voor inspiratie op de website blijeboon.nl. Wist jij overigens dat 2016 het jaar van de boon was?

Wilt u succesvol afvallen? Start dan met het Precon dieet!

✓ 2 miljoen tevreden klanten ✓ wetenschappelijk bewezen ✓ lekkerste getest

dieetplan gratis aanvragen