5 tips om minder zout te eten

Auteur: Datum: 19.april 2017

Zout, het net zo kwade broertje van suiker. Ongemerkt krijgen we meer binnen dan gezond voor ons is. Vooral mensen met overgewicht moeten oppassen dat ze niet te veel zout eten omdat zout de bloeddruk verhoogt. We geven je vijf tips om je zoutconsumptie te verminderen.

Zout, oftewel natrium, komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Maar het wordt vooral toegevoegd voor de smaak of om voeding langer houdbaar te maken. Zout zit onder andere in boter, kaas, brood, sauzen, soepen en vleeswaren, maar ook in melk en zoetigheden zoals koek.

Maximaal 6 gram zout

Een beetje zout is geen probleem. Sterker nog, we hebben zout nodig. Het speelt een belangrijke rol in de het regelen van de vochtbalans in ons lichaam en bij de werking van spier- en zenuwcellen. Het voedingscentrum raadt ons aan maximaal 6 gram zout per dag te eten. 85% van de Nederlandse bevolking gaat hier overheen en eet dus te veel zout. Voor mensen met een hoge bloeddruk is 2 gram per dag maximaal. Let op: Volgt u strikt het Precon dieet? Dan eet u waarschijnlijk niet te veel zout!

Oedeem door te veel zout

Wie te veel zout eet, belast de nieren te veel. Hierdoor vergroot je de kans op hart-en vaatziekten. Ook veroorzaakt zout oedeem, oftewel vochtophoping. Als je vaak last hebt van opgezwollen enkels zou dit te maken kunnen hebben met je zoutconsumptie. Zorg dat je ook voldoende vocht binnenkrijgt.

Meeste zout in bewerkte producten

Ruim driekwart van onze zoutinname krijgen we binnen via voedingsmiddelen die we in de winkel kopen, de bewerkte producten. Ongeveer 15% strooien we zelf over ons eten en 10% is afkomstig uit natuurlijke producten.

Hoe kunnen we onze zoutconsumptie verlagen?

  1. Eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
  2. Vergelijk etiketten. Dan krijg je een idee hoeveel zout de verschillende voedingsmiddelen bevatten. Ook verschilt per merk de hoeveelheid zout. Zout staat vaak als natrium aangeduid.
  3. Kook zelf. Dan kun je de hoeveelheid zout naar eigen smaak toevoegen. Ben je een echte zout-eter, bouw de hoeveelheid zout dan af. Je smaak zal moeten wennen.
  4. Voeg na het koken pas zout toe. Proef eerst, misschien is het niet eens nodig.
  5. Gebruik kruiden om smaak toe te voegen aan een gerecht.

 

dieetplan gratis aanvragen