Gewicht verliezen als 50-plusser: zo doe je dat!

Auteur: Datum: 22.april 2014

Man of vrouw, eenmaal de grens van vijftig jaar overschreden, durven de kilootjes er wel eens wat sneller bij te komen. En dat is natuurlijk nooit fijn. Gelukkig is het ook als vijftigplusser perfect mogelijk om binnen afzienbare tijd weer op je streefgewicht te zitten. Het enige wat je hoeft te doen, is rekening houden met enkele gerichte tips. Ontdek onze tips om gewicht te verliezen als 50-plusser!

Je gewicht en je leeftijd: recht evenredig?

Je hoort het wel vaker: eenmaal de menopauze voorbij, is het voor vrouwen een stuk moeilijker om op gewicht te blijven. En ook voor mannen die ouder zijn dan vijftig, is het minder evident om de gewonnen kilo’s weer kwijt te raken. Tegelijk heb je geen enkele reden om je door die berichtgeving te laten ontmoedigen. Het is wel degelijk mogelijk om als 50-plusser succesvol af te slanken. Misschien zal het af en toe wat meer discipline en inzet vragen, maar beloond word je sowieso!

Ander lichaam, andere gewoontes

Als je lichaam ouder wordt, zijn er twee factoren die een invloed kunnen hebben op je lichaamsgewicht. Ten eerste is er de stofwisseling die verandert. Ook als je gewicht stabiel blijft, neemt je spiermassa af en gaat je vetpercentage lichtjes de hoogte in. Die combinatie van een veranderende lichaamssamenstelling en een verlaagde stofwisseling resulteert in een lager energieverbruik.

Een tweede factor is je levenspatroon. Wie ouder wordt, durft al eens een fitnessbeurt over te slaan of een rondje minder te joggen. Ook je algemene lichaamsbeweging gaat vaak in dalende lijn. En minder beweging leidt automatisch tot een hoger lichaamsgewicht …

Met dat dalende energieverbruik valt het best mee

Zoals je hierboven al kon lezen, gaat een verlaagde stofwisseling vaak gepaard met een lager energieverbruik. Toch moet je dit verschijnsel niet overschatten. De energiebehoefte bij vrouwen vermindert met ongeveer 100 kcal per dag tussen 51 en 64 jaar. Vanaf 65 jaar daalt de energiebehoefte met nog 200 kcal per dag. Bij de mannen daalt de energiebehoefte respectievelijk met 200 kcal in diezelfde periodes.

Een paar kleine aanpassingen volstaan

Om ook na je vijftigste je streefgewicht te behouden, is het zaak om een paar patronen licht aan te passen. Te beginnen met je eetgewoontes. Wie dat suikerrijke dessert vervangt door een gezond alternatief, maakt al een groot verschil. Nog een tip: laat af en toe een calorierijk tussendoortje achterwege, en je zal versteld zijn van het effect. Probeer actiever te zijn en als het mogelijk is, kan je het best af en toe sporten. Zelfs een gewone wandeling heeft een positief effect!

Tags: , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen