Alcohol en afvallen. Gaat dat samen?

Auteur: Datum: 08.maart 2017

Voor wie nu hoopt te lezen dat acohol en afvallen prima samengaan, helaas. Je kunt alcohol beter als de vijand beschouwen, de duivel die je goede voornemens dwarboomt. Vind jij het moeilijk om de alcohol te laten staan, lees dan verder en laat deze blog je overtuigen.

Waarom we alcohol drinken

We drinken natuurlijk omdat het lekker is. Een goed glas wijn verrijkt het diner, vinden veel mensen. Maar naast de smaak speelt het effect van alcohol ook een rol. We worden losser, vergeten dagelijkse beslommeringen en alcohol verdooft eventuele pijntjes. De rem gaat er even af en dat is soms best lekker. Maar we drinken ook omdat iedereen het doet, het is gewoonte. Goed om even stil te staan bij die gewoonte.

Caloriën in alcohol

Het is namelijk een calorierijke gewoonte. Alcoholische dranken zijn met 7 kcal per gram ware caloriebommen. Een glas wijn of bier bevat ongeveer 150 kcal. Na vier wijntjes heb je qua caloriën dus al een maaltijd binnen, maar de honger is niet gestild. Alcohol heeft geen voedingsstoffen en daarom noemen die lege caloriën. Het zijn niet alleen de caloriën die alcohol een dikmaker maken.

Het gevaar van alcohol

  1. Alcohol eerst, dan eten verbranden. Het is misschien even schrikken, maar alcohol is eigenlijk vergif. Daarom doet je lichaam er alles aan om het zo snel mogelijk op te ruimen. Dat betekent dat je lichaam de alcohol als eerste verbrandt, voordat het aan die vette bitterballen begint. Het vet uit de bitterballen wordt dus opgeslagen. Hoppa, direct op je buik en heupen!
  2. Alle remmen los. Doordat we de remmen loslaten, vergeten we onze gezonde voornemens. Ongemerkt schuif je de ene bitterbal na de andere naar binnen, terwijl je nog gaat dineren. Na het eten bestel je toch nog een toetje of nog een zoet likeurtje naast de koffie. Het duiveltje wint en dat zie je de volgende dag terug op de weegschaal.
  3. De kater. Die voel je pas de volgende dag, maar wat een ellende. Alcohol stimuleert de vochtafscheiding. Zo ook de hersenvloeistof, waardoor de hersenen gevoelig worden voor iedere beweging. In alcohol zitten ook giftige foezelalcoholen. Die worden langzamer afgebroken dan gewone alcohol en maken de kater nog erger. En wie zich ellendig voelt, heeft medelijden met zichzelf. Dus dan mag dat croissantje bij het ontbijt ineens wel.

De grootste alcoholische dikmakers

Romige drankjes en likeurtjes zoals Baileys zijn funest. Vet, suiker en alcohol in één glas, tel uit je winst. Een duizelingwekkende 327 kcal per 100 ml. Breezer kun je ook beter laten staan, het mierzoete drankje bevat 180 kcal per flesje. Dat geldt ook cocktails en zoete witte wijn. Maar ook een ‘gewoon’ biertje of wijntje levert 150 kcal per glas.

Als je alcohol echt niet wilt missen

Drink dan een glas, bijvoorkeur rode wijn. De voor- en nadelen blijven dan gelijk. Maar niet als gewoonte, bijvoorbeeld alleen in het weekend. Sta je in de kroeg en wil je niet stoppen na één glas? Bestel dan na iedere alcoholische drank een glas water of Spa rood. Dan vul je je vocht weer aan en drink je, als het goed is, een stuk minder. Je staat de volgende ochtend een stuk frisser op!

 

 

 

dieetplan gratis aanvragen