Bruin vet verhoogt de verbranding. Juist in de winter!

Auteur: Datum: 28.november 2017

De winter is in aantocht. Veel mensen vinden dat jaargetijde maar niks. Zeker niet als je bezig bent met afvallen en de warme chocolademelk moet laten staan. Maar ook al denk je makkelijker af te vallen in de zomer, de winterse kou kan juist een handje helpen om de vetverbranding te verhogen. Kou activeert namelijk het bruine vet in ons lichaam. En juist dat vet verhoogt de verbranding. Hoe dan? Lees snel verder.

Bruin vet is goed voor de verbranding

Wit vet ken je natuurlijk al, daar hebben we genoeg (of te veel) van. Maar wist je dat we ook bruin vet hebben? Onder invloed van koude wordt het bruine vet in ons lichaam geactiveerd. Waar wit vet vooral is bestemd voor opslag, brengt bruin vet lichaamswarmte voort door de verbranding van vetzuren en glucose. Dus in tegenstelling tot wit vet, verbruikt bruin vet energie. Hoe meer bruin vet, hoe hoger de verbranding.

Activeer bruin vet door de verwarming lager te zetten

Om het bruine vet te activeren, moet je jezelf dus blootstellen aan kou. En daar kan de winter ons mooi bij helpen! Zet de verwarming een paar graadjes lager. Je hoeft echt niet te bibberen van de kou, maar als het rond de 17-18 graden is, wordt het bruine vet geactiveerd om je lichaam te verwarmen door vet te verbranden.

Sporten helpt ook bij de aanmaak van bruin vet

Weiger jij de verwarming lager te zetten, dan is sporten een methode om naast spieren, bruin vet te kweken. Dubbel voordeel dus, want beide zorgen voor een hogere verbranding.

Stimuleer je bruine vetten met pittig eten

Over andere mogelijke invloeden op bruin vet, zoals voeding, is nog weinig te zeggen. De ontdekking van bruin vet bij mensen is nog vrij nieuw en dus moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden. De stof capsaïcine in peper, zou mogelijk ook een gunstig effect kunnen hebben. Pittig eten heeft overigens meerdere gezondheidsvoordelen; het verlaagt de bloeddruk, helpt ontstekingen voorkomen, geeft onze spijsvertering een boost en is goed de stoelgang. Dus maak je winterse kost lekker pittig!

dieetplan gratis aanvragen