Deze gezonde voedingsmiddelen helpen je detoxen

Auteur: Datum: 15.augustus 2015

Ongezonde voeding, stress, weinig beweging, … Je lichaam krijgt soms heel wat te verduren. Voel je je altijd moe en heb je last van stemmingswisselingen en een moeilijke stoelgang? Dan is het tijd om te detoxen! Door je lichaam af en toe grondig te ontgiften, geef je je organen een frisse start. En dat merk je! Je voelt je gezonder, energieker en gelukkiger. Wat een detoxkuur precies inhoudt? Gezond eten en drinken, en dat minstens een week lang. Deze gezonde voedingsmiddelen zetten je alvast goed op weg.

Groenten, maar niet alle groenten…

Alle groenten zijn gezond, uiteraard. Maar sommige groenten ban je beter van je bord als je wil detoxen. Tomaten, aubergines, paprika’s, rode pepers en groene pepers, bijvoorbeeld. Die kunnen je darmwand namelijk flink irriteren, omdat ze alkaloïden bevatten. Welke groenten je dan wel mag eten? Koolgroenten (bloemkool, witte kool, rode kool, Chinese kool en broccoli…), groene bladgroenten en wortelgroenten (gewone worteltjes, maar ook schorseneren en pastinaak) zijn ideaal tijdens een detoxkuur.

Gezonde fruitmix

Om gezond te ontgiften, mag fruit niet ontbreken in je dieet. En in het geval van fruit geldt: alles kan en alles mag! Haal dus gerust je blender boven om naar hartenlust allerlei soorten fruitsmoothies uit te proberen. Zin in een papje in plaats van een sapje? Voeg dan een banaan, lijnzaad of een schepje havervlokken toe.

Vette vis

Ja, dat lees je goed: bij detoxen hoort ook vet eten! Maar dan wel de juiste vetten. Omega 3 bijvoorbeeld, dat je terugvindt in vette vissoorten zoals zalm, paling, makreel, haring en sardienen. Omega 3 is goed voor je hersenen, beschermt je lichaam tegen ontstekingen en verkleint je kans op hart- en vaatziekten.

Detoxen met citroensap

Er gaat niets boven je dag beginnen met een glaasje citroensap om je lever te ontgiften en je darmen te reinigen. Knijp een halve citroen uit in een glas lauw water en voeg er eventueel een lepeltje honing aan toe. Drink bij voorkeur je glas leeg voor je aan je ontbijt begint.

Tags: , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen