Een gezond ontbijt? Kies voor deze ontbijtgranen!

Auteur: Datum: 06.maart 2015

Start elke dag met een gezond ontbijt! Laat je witte boterhammen en cornflakes vanaf nu dus aan de kant staan en ga resoluut voor gezonde ontbijtgranen. Heb je al eens van amarant, boekweit, gierst of quinoa gehoord? Die granen bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen en weinig vet. Dat maakt van deze granen dé ideale voedingsmiddelen voor je ontbijt. Ontdek de vele voordelen en leer hoe je die granen klaarmaakt!

Amarant, wat is dat?

Amarant is heel gezond: ze bevatten veel eiwitten, vitamines, calcium en ijzer. Je vindt amarant in de supermarkt als volledige zaden, maar ook de gepofte versie is er beschikbaar. Gepofte amarant heeft een nootachtige smaak en is knapperig, waardoor het perfect is bij je ontbijt. Probeer zeker eens je eigen mueslimengeling of strooi wat van de gepofte variant over je fruitsla.

Een ontbijt met boekweit

Veel eiwitten, vitaminen E, B1 en B2, kalium, ijzer, magnesium en kiezelzuur, … dat is wat boekweit zo gezond maakt. Ook boekweit is heerlijk in je muesli. Maak bijvoorbeeld een mengeling van boekweit en spelt, enkele kokosvlokken en acaciahoning. Heerlijk! Je vindt boekweit in de supermarkt als hele korrel, in gemalen vorm of in vlokken. Wil je iets anders? Bereid dan boekweitpannenkoeken en werk af met stukjes fruit.

Voeg gierst toe

Gierst is rijk aan onverzadigde vetzuren, magnesium, kalium, ijzer en bevat een eigen aandeel olie. Deze elementen maken gierst heel voedzaam. De gepelde gierstkorrels worden verwerkt tot meel, griesmeel en vlokken. Maak met deze granen een heerlijke gierstpudding klaar. Voeg er geraspte peer, rozijnen, enkele amandelen, honing en citroensap aan toe.

Hoe maak je quinoa klaar?

Quinoa is bezig aan een echte veroveringstocht bij mensen die gezond willen eten. Je kunt het toevoegen aan je slaatjes of ter vervanging van pasta gebruiken. Maar ook in je ontbijt is quinoa ideaal. De licht nootachtige smaak zorgt ervoor dat het zowel bij zoete als hartige gerechten past. De kleine zaden bevatten veel plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren. Je hebt de keuze uit quinoa als hele korrel, als meel of gepoft. De korrels moet je wel eerst nog koken. Maak je één kwart quinoa klaar? Dan heb je drie kwart water nodig. De gepofte versie kun je net zoals de amarant klaarmaken. Zo heb je wat afwisseling in je ontbijt.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen