Een glutenvrij dieet samenstellen

Auteur: Datum: 26.december 2013

Vers gebakken brood of cake smaken hemels. Helaas zijn er mensen die hier minder plezierig op reageren. Ze krijgen buikpijn, voelen zich misselijk en hebben andere maag- en darmklachten. Deze mensen hebben een glutenallergie en mogen dus geen producten met gluten zoals granen, rogge, gerst, haver of spelt eten. We leggen uit hoe je een glutenvrij dieet kan samenstellen.

Hoe weet ik dat ik een glutenallergie heb?

Het duurt vaak jaren voordat een glutenallergie wordt vastgesteld. Veel patiënten hebben niet-specifieke klachten zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of een gebrek aan energie. Duidelijkere symptomen van coeliakie zijn ernstige diarree en een groot gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Wie een glutenallergie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Niet voor even, maar levenslang. Dat wil zeggen dat je consistent moet afzien van voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Welke producten vermijden bij een glutenvrij dieet?

Wie een glutenallergie heeft, moet onvermijdelijk een glutenvrij dieet volgen. Dit wil zeggen dat voedsel op basis van tarwe, rogge, gerst, haver en spelt vermeden moeten worden. Dat klinkt eenvoudig, maar het tegendeel is waar. Brood, pasta, ontbijtgranen, sauzen, desserts, bier, specerijen, kant-en-klare maaltijden en zoute snacks bevatten vaak granen en passen dus niet in een glutenvrij dieet.

Wat past wel in een glutenvrij dieet?

Alternatieve producten voor mensen met coeliakie zijn producten uit maïs, rijst, boekweit, gierst, quinoa of amarant. Ook vlees, vis, salade, aardappelen, groenten, fruit en sojaproducten zijn veilig voor mensen met een glutenallergie. Bovendien bieden heel wat producenten glutenvrije bakkerijproducten en deegwaren aan. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om een glutenvrij dieet samen te stellen.

Glutenvrij BCM Dieet

BCM houdt ook rekening met glutenintolerantie. Als coeliakiepatiënt kan je genieten van enkele lekker BCM dieetproducten, zoals de BCM shakes en soepen, BCM Start en van de BCM speciale kruiden. Deze producten zijn namelijk volledig glutenvrij. Let wel op: je vermijdt best de BCM Basic repen, want deze bevatten gluten!

[maxbutton id=”2″]

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen