Een suikervrij dieet: hoe kan ik de verleiding van zoetigheden weerstaan?

Auteur: Datum: 20.januari 2014

Suiker en voornamelijk geraffineerde suikers zijn niet goed voor ons en passen vooral niet in ons dieet. Het is een zware klus om aan zoetigheden te weerstaan, maar het is de efficiëntste manier om enkele kilo’s te vermageren. Heb je moeite om permanent suiker en zoetigheid op te geven? Geef dan de calorievrije zoetstoffen eens een kans en start met een suikervrij dieet!

Een suikervrij dieet?

Bij een suikervrij dieet ban je geraffineerde suikers zoals kristalsuiker, bruine suiker, rietsuiker,… uit je eetgewoonten. Het zoete product wordt omgezet in je lichaam omgezet in vet, iets waar we liever niets van weten. Het voordeel van een suikervrij dieet is dat je geen honger hoeft te lijden! Je kan namelijk evenveel eten als anders, maar je laat de zoetigheden zoals snoep en desserts achterwege.

Hoe je desserts en snoep bant uit je leven?

Een suikervrij dieet is niet eenvoudig. We houden namelijk allemaal van heerlijke zoetigheden zoals koekjes bij de koffie, chocomousse, een heerlijke bol crème… Bestaat er een alternatief voor al dat lekkers? Je kan tijdens het koken en het bakken kiezen voor suikervervangers of zoetstoffen zoals stevia en aspartaam. Maar een perfect en gezond zoetmiddel dat als volwaardige suikervervanger kan dienen, bestaat helaas niet!

Calorieën in suikers

Geraffineerde suikers zoals kristalsuiker, bruine suiker en rietsuiker bevatten gemiddeld 80 kcal. Het is dus aangeraden om deze met mate te gebruiken bij het bakken en koken. Nog belangrijker is dat je ze volledig mijdt tussendoor, want deze suikers verhogen je bloedsuiker- en insulinespiegel.

Natuurlijke zoetmiddelen zoals honing en ahornsiroop bevatten ongeveer evenveel calorieën als de geraffineerde suikers en bevatten niet veel meer waardevolle bestanddelen. Hier geldt dus hetzelfde advies als voor geraffineerde suikers!

Dan heb je nog de calorievrije zoetstoffen zoals Sacharine-cyclamaat, aspartaam en stevia. Deze suikervervangers verhogen je bloedsuiker- en insulinespiegel niet, je mag ze dus tussendoor consumeren. Daarbij zijn deze calorievrije zoetstoffen ook geschikt om te koken, te bakken en om zoete desserts te bereiden. Let wel op dat je deze producten in normale hoeveelheden gebruikt en ze bewust inplant. Op die manier kan je calorieën sparen.

Suikervrij dieet: succesvolle strategie

De meest succesvolle manier om suiker te bannen uit je leven, is door gelijdelijk aan gewoon te worden aan een minder zoete smaak. Verminder stap per stap de hoeveelheid suiker in voeding en drank. Drink bijvoorbeeld steeds vaker ongezoete drankjes en stil je zin in zoet door fruit te eten als dessert! Een extratje af en toe kan geen kwaad, daar moet je je ook niet schuldig over voelen.

Tags: , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen