Eieren zijn gezond: feit of fabel?

Auteur: Datum: 18.december 2014

Eieren hebben geen al te beste reputatie bij aanhangers van een gezonde voeding. Ze zouden je cholesterol de hoogte injagen en dus niet gezond zijn. Ook veel diëtisten raden eieren af. Maar zijn al die beweringen eigenlijk wel gegrond? Wij zochten het voor je uit.

Bron van vitaminen

Naast eiwit en onverzadigde vetten bevatten eieren ook veel vitaminen. Dat maakt ze ideaal als aanvulling voor vegetariërs. En omdat eieren vitamine A, B2, B12 en ijzer bevatten, fungeren ze uitstekend als vleesvervanger. En dat is niet het enige gezonde aspect aan eieren.

De vetten in eieren zijn van het onverzadigde soort, dat betekent dus: de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Het zijn dezelfde vetten die je ook in vis, noten en avocado terugvindt. Daarnaast bevat een eitje ook broodnodige mineralen, zoals fosfor en seleen.

Opgepast: cholesterol

Het klopt wel dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Ze verhogen dus de kans op hart- en vaatziekten. Toch is dat nog geen reden om eieren uit je voedingspatroon te schrappen. Er zijn namelijk ook andere factoren die je cholesterolgehalte beïnvloeden. Roken, bijvoorbeeld. Weinig bewegen en te vet en zout eten ook. Om maar te zeggen: van die ene omelet zal je cholesterol niet plotsklaps de hoogte ingaan. Het heeft alles te maken met een gezonde levensstijl: genoeg bewegen, niet roken, en letten op wat je eet.

Eieren gezond?

Eet dus gerust een eitje bij het ontbijt, zacht of hardgekookt of vewerkt in een groenteomelet. Eieren vormen de ideale aanvulling op een gezonde lunch. Pas wel op met de hoeveelheid en de frequentie. Iedere dag eieren eten is te veel van het goede. 3 eitjes per week is het maximum, en hou daarbij rekening met de ‘verborgen’ eieren in cake, taart of mayonaise. Al is het in een gezond dieet aangeraden om die drie laatste sowieso slechts heel af en toe op je menu te zetten!

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen