Eten naar het seizoen: tijd voor asperges!

Auteur: Datum: 08.mei 2017

Eten wat het seizoen te bieden heeft, vroeger deden we niet anders. Tegenwoordig zijn veel soorten groenten en fruit het hele jaar rond verkrijgbaar. Dat geldt niet voor asperges. Vooral de witte asperges zijn alleen in de lente verkrijgbaar. En dat is nú! Niet alleen lekker, maar supergezond!

Het is natuurlijk heerlijk dat we het hele jaar door een ruime keuze aan groenten en fruit hebben. Maar het eten van seizoensproducten is voordelig voor de gezondheid en bovendien duurzaam. Eten volgens de seizoenen betekent eten wat we dan nodig hebben. Denk aan boerenkool in de winter. Boerenkool is de absolute vitamine-koning, vooral vitamine C en die hebben we hard nodig in de winter.

Tomaten in de winter

Tomaten hebben zon en warmte nodig, dus zomerkost. Maar ook ’s winters zijn tomaten volop verkrijgbaar. En die groeien gewoon in Nederland! In de kassen weliswaar. Nederland is een van de grootste tomatenexporteurs ter wereld. Best gek, als je bedenkt dat ons klimaat helemaal niet geschikt is voor de tomatenteelt.

Duurzaam

Je kunt je afvragen hoe duurzaam de productie van tomaten in Nederland is. De kassen slurpen energie om de perfecte omstandigheden voor de tomaten te creëren. En dan moeten ze ook nog vervoerd worden. Echtere zweren veel mensen bij zongerijpte tomaten uit landen als Italië en Spanje. Zo vol van smaak worden ze nooit in de kassen, vinden zij.

Asperges

Asperges zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Wanneer de aspergetijd is aangebroken, haast heel Nederland zich naar de winkel om een flinke portie van dit witte goud te verorberen. Een ware delicatessen waarvan je moet genieten zolang het er is. En dat is helemaal geen slecht idee, want asperges zijn super gezond.

Vitaminebommen

Asperges zitten boordevol vitaminen, waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine B in het kopje en provitamines. Provitamines zet het lichaam zelf om in vitamines, bijvoorbeeld bètacaroteen dat het lichaam omzet in vitamine A. Asperges hoeven slechts gekookt te worden (afhankelijk van de dikte, 15-25 minuten) en zijn van zichzelf vol smaak. Net als andere groenten bevatten asperges weinig calorieën, 20 calorieën per 100 gram en geen vet.

Wil jij meer weten over eten volgens de seizoenen? Hier vind je een handige kalender.

Larissa was 97 kg en ongelukkig. Nu straalt ze weer!

“Ik was heel ongelukkig vond mijzelf niet meer mooi. Het was moeilijk om leuke kleding te vinden en op mijn bruiloft kon ik niet de bruiloftsjurk dragen die ik altijd al had gewild.”

Het leven van Larissa is nu helemaal veranderd:

“Natuurlijk waren er ook een aantal zware momenten tijdens het dieet. In het begin vond ik het moeilijk om steeds maar een beetje chocola te eten en door de 4-6 uur zonder tussendoortjes te komen. Maar al gauw wende mijn lichaam eraan. Nu ben ik fit, actief en ga de toekomst met mijn man gezond tegemoed.”

dieetplan gratis aanvragen