Gezond afslanken betekent vet verliezen

Auteur: Datum: 27.maart 2014

Verdwenen je kilo’s de eerste dagen als sneeuw voor de zon, maar gaat het nu plotseling heel langzaam? Dan ben je op het juiste spoor! Als je met een dieet start verlies je namelijk het overtollige water in je lichaam en dat zie je onmiddellijk op de weegschaal. Het duurt nu eenmaal langer om vet te verliezen. Om één kilo vet te verliezen, moet je 7000 calorieën besparen! Nog belangrijker is dat je spiermassa behouden blijft terwijl je vet verliest.

Vet verliezen doe je niet door te crashen

Laat je niet imponeren door crashdiëten. Ze beloven een slank figuur op korte termijn, en waarschijnlijk is het gewichtsverlies de eerste dagen indrukwekkend, maar ze vergeten te vertellen dat je de kilo’s ook snel weer zult bijkomen.

Hoe dat komt? Tijdens een crash dieet neem je héél weinig calorieën op (vaak amper 800 kcal per dag) en dat vermindert de energiebehoefte van je lichaam. Terwijl eet je eentonig en je lichaam neemt te weinig voedingsstoffen op. Hierdoor wordt spiermassa afgebroken in plaats van vet. Als je na een  crashdieet weer normaal eet, is een snelle toename van het gewicht onvermijdelijk.

Vet verliezen in plaats van spieren

Om succesvol te vermageren, is het een negatieve energiebalans belangrijk. Dat wilt zeggen dat je minder energie mag opnemen dan dat je verbruikt. Daarnaast is een nieuw, gezond voedingspatroon enorm belangrijk om je nieuwe gewicht te kunnen behouden.

Daar speelt het drie-maaltijden-principe van BCM op in: de eetpauzes tussen de BCM-maaltijden en de evenwichtige balansmaaltijd zorgen voor de vetverbranding. Toch krijgt je lichaam alle essentiële voedingsstoffen dankzij de BCM. Je lichaam krijgt dus evenzeer alles wat het nodig heeft. Hierdoor schakelt je lichaam niet over op een laagpitje en daardoor blijft ook je spiermassa grotendeels behouden.

Vet verliezen met ups en downs

Het is trouwens perfect normaal dat je enkele ups en downs ervaart tijdens een dieet. Dit komt doordat de waterbalans van je lichaam voortdurend in beweging is. Zag je nog geen kilo’s verdwijnen op de weegschaal, maar zit je kleding wel losser? Geweldig! Vervang daarom liever je weegschaal door een lintmeter, zo kan je beter vaststellen of je vet verliest.

TIP: Neem voldoende tijd om te vermageren. Als je veel wilt afvallen is het enorm zinvol om een tussendoel te stellen. Zo heb je op kortere termijn het gevoel dat een doel bereikt is en kan je het beter volhouden. Bovendien is het afslankingsproces verschillend van persoon tot persoon en is het afhankelijk van factoren zoals het startgewicht, de leeftijd en het geslacht.

[maxbutton id=”2″]

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen