Gezond afvallen? Geef je dieet een mediterraans tintje!

Auteur: Datum: 10.september 2016

De mediterraanse keuken is een van de gezondste keukens ter wereld. Door regelmatig mediterraans te koken, verleng je je leven – en je schept er ook nog eens de zon mee op je bord! Wat de mediterraanse keuken precies inhoudt? Olijfolie, rode wijn en tomatensaus, uiteraard. Maar ook zoveel meer dan dat! Bovendien kun je de mediterraanse keuken perfect combineren met Vlaamse producten. Enkele handige tips om straks de heerlijkste mediterraans getinte gerechten op tafel te toveren.

1. Mediterraanse kruiden

Zonder zuiderse kruiden geen mediterraanse keuken! ‘La mamma’ zweert niet voor niets bij rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, salie en peterselie om haar gerechten op smaak te brengen. Zout gebruikt ze zelden en altijd met mate. Daarnaast vormen look en uien de basis voor zo goed als elk mediterraans gerecht.

2. Vlees, vis… en peulvruchten

Op een mediterraans menu genieten mager vlees en gevogelte de voorkeur, maar minstens twee keer per week wordt vis gegeten. De mediterraanse keuken is dus allesbehalve vegetarisch te noemen. Toch vervangen ze in het zuiden vlees en vis af en toe door linzen, kikkererwten of andere peulvruchten. In tegenstelling tot wat hun naam misschien doet vermoeden, zijn peulvruchten geen groenten, maar zaden.

3. Gezond afvallen met dagverse groenten en fruit

Mediterraanse gerechten zitten meestal boordevol groenten, of het nu gaat om slaatjes, sauzen of warme maaltijden. Het maakt zelfs helemaal niet uit welke groente je gebruikt. Alles mag en alles kan, maar dan liefst wel zo vers mogelijk. Probeer dus om altijd zo veel mogelijk seizoensgroenten te gebruiken. Voor tussendoortjes of desserts is fruit – eventueel met enkele druppeltjes honing erop – het ingrediënt bij uitstek.

4. Olijfolie en rode wijn

Als je aan de mediterraanse keuken denkt, denk je wellicht meteen aan olijfolie en rode wijn. En gelijk heb je, want olijfolie en rode wijn zijn dagelijkse kost in het zuiden – maar wel met mate.

Olijfolie wordt doorgaans beperkt tot een scheutje in het kookwater of om uitjes en look mee op te stoven. Rode wijn beperken ze in de ‘Méditerrannée’ tot een à twee glazen per dag, gewoon bij de maaltijd.

Tags:
dieetplan gratis aanvragen