Gezond ontbijten verlaagt kans op overgewicht!

Auteur: Datum: 14.mei 2008

Mensen die ’s morgens het ontbijt overslaan hebben 4,5 keer meer kans om zwaarlijvigheid te ontwikkelen. Dat bericht het medische weekblad ‘de Huisarts’.

In de Verenigde Staten slaat 20 tot 30 procent van de mensen systematisch het ontbijt over. Dat kan een factor zijn voor de obesitas die een groot deel van de bevolking plaagt. Uit vaststellingen blijkt namelijk dat mensen die ’s morgens geen stevige maaltijd nemen een significant hoger BMI hebben dan mensen die wel ontbijten. Ze lopen zelfs tot 4,5 keer meer risico op zwaarlijvigheid. Voor mensen die viermaal per week geen ontbijt nuttigen is het risico twee keer zo hoog.

Ontbijten is belangrijk

Waarom het ontbijt zo belangrijk is voor het behouden van het gewicht is niet bekend. Wel weet men dat mensen die meer dan vier keer per dag eten, minder kans hebben om bij te komen. Dat geeft aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het aantal maaltijden per dag en de kans op overgewicht.

Stevig en gezond ontbijten

Een stevig ontbijt, dat ongeveer 20 procent van de dagelijkse energiebehoeften dekt, biedt de beste bescherming. De traditionele spek en eieren die in de volksmond als stevig ontbijt worden verstaan, blijkt echter even schadelijk te zijn voor gewichtscontrole als niet ontbijten. Een ontbijt samengesteld uit brood en granen lijkt de enige goede oplossing te zijn.

Er wordt ook aangeraden om thuis te ontbijten. Als men in een restaurant gaat ontbijten dan wordt men al snel verleid door bereidingen die niet in het kader van een gezonde maaltijd passen. Bovendien dienen de restaurants veel te grote porties op.

Uit; De Standaard online 23/4/2008

Tags: , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen