Gezond sporten: 10 gouden tips

Auteur: Datum: 15.oktober 2008

Steeds meer Vlamingen gaan de sportieve toer op. Niet zozeer uit competitiedrang, maar voor hun gezondheid of voor de fun. Vooral fietsen, wandelen en lopen zitten in de lift. Maar niet iedereen weet hoe het best wordt aangepakt…

De warming-up: enkele sport-feiten

Eerst het slechte nieuws:

  • 66% van de Vlamingen doet ‘wel eens’ aan sport, waarvan 46% ‘meermaals per maand’. Maar 1/3de of bijna twee miljoen Vlamingen sport dus nooit.
  • Veel Vlamingen mogen zich dan ‘sportief’ noemen, slechts 35% legt de nodige intensiteit aan de dag om tot de categorie ‘gezonde sportbeoefenaars’ gerekend te worden

En dan het goede nieuws:

  • Het aantal Vlamingen dat ‘wel eens’ of ‘regelmatig’ sport, neemt de laatste jaren toe. Fietsen en wandelen zijn de onbetwistbare toppers.
  • De helft van de niet-sportenden denkt er aan om ‘binnenkort’ in gang te schieten.

(bron: J. Scheerder, KULeuven, Tofsport in Vlaanderen, 2007)

Gezond sporten: 10 tips

1. Het is NOOIT TE LAAT om te beginnen.
Bewegen is niet voorbehouden aan de jeugd. Zelfs wie op late leeftijd in beweging komt, zal nog de positieve effecten voelen.

2. Doe het met de JUISTE SPIRIT.
Het moeilijkste is de start. Bekijk het positief: je hebt veel te winnen, niets te verliezen.

3. Ga op zoek naar een GEPASTE ACTIVITEIT.
Vlaanderen Sportland is oneindig veel groter dan voetballen en fietsen. Binnen of buiten? Alleen of met vrienden? Of van alles wat? Kies een activiteit die je lichaam aan kan en die je tof vindt. Plezier is de grootste motivator om het vol te houden.

4. Ga op zoek naar MEDESTANDERS.
Ze bestaan: sportievelingen die het liever op hun eentje doen en het nog volhouden ook. Maar ze zijn zeldzaam. De gemiddelde mens heeft sportvrienden en een aanmoediging nodig om op een koude winteravond de sportschoenen aan te trekken.

5. Doe een CONDITIETEST.
Heb je lang niet gesport en weet je niet goed waarheen, vraag dan advies. In de Beweegmobiel bijvoorbeeld. Na zo’n test weet je waar je staat. En kan je gaan zoeken waar je naartoe wil.

6. Stel een HAALBAAR DOEL voorop.
Conditie ? Kilo’s kwijt? Of gewoon fun? Stel jezelf een haalbaar en meetbaar doel. Dat helpt om vol te houden en maakt je opzet een beetje spannend.

7. Maak een HAALBAAR PLAN.
Probeer te bepalen wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Maak tijd in je agenda voor beweging.

8. Loop NIET TE SNEL VAN STAPEL.
Loop geleidelijk warm. Doe het de eerste weken rustig aan. Stap voor stap. Je spieren en gewrichten moeten wennen aan je nieuwe gewoonte. Voel je een blessure, neem dan wat gas terug maar geef het niet te snel op.

9. REGELMAAT loont.
Beter twee keer per week kort dan één keer lang. De meeste vooruitgang boek je met regelmaat.

10. GENIET ervan.
Blaas je motor niet op. Probeer te genieten van het sporten, dat is een voorwaarde om het vol te houden.

Tags: , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen