Goedkoop en gezond afvallen met seizoensgroenten

Auteur: Datum: 12.november 2016

We zijn gewend om ons winkelkarretje op elk moment van het jaar te kunnen vullen met om het even welke groente. Maar wie slim winkelt, pakt het anders aan. Elk seizoen is er namelijk een welbepaald groepje groenten dat goedkoper, lekkerder én gezonder is dan andere groenten. We het hebben het natuurlijk over seizoensgroenten!

Seizoensgroenten in het najaar

Geen gezond voedingspatroon zonder groenten! Om gezond te eten heb je elke dag minstens 300 gram nodig, om precies te zijn. Maar om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het ook belangrijk om niet elke dag dezelfde groenten op je bord te scheppen. Variatie is de boodschap! Zowel in de herfst als in de winter zijn er talloze inlandse groenten om elke dag gevarieerd aan je dagelijkse portie groenten te komen. Deze groenten zijn vanaf oktober tot en met december op hun best:

Boerenkool: goed voor je darmen

Voor wie een stamppotje wel weet te smaken, is boerenkool dit seizoen het gezonde ingrediënt bij uitstek! Boerenkool zit boordevol vezels en is daarom goed voor je spijsvertering en je darmen. En dat is lang niet alles: boerenkool bevat ook antioxidanten, calcium, ijzer en vitamines A, C en K. Boerenkool is met andere woorden goed voor je lever, je botten, je ogen, je huid …

Pompoen voor een betere weerstand

Behalve boerenkool is ook pompoen in het najaar extra goed voor je spijsvertering, je ogen en je huid. Bovendien bevat pompoen een hoge concentratie vitamine C, dé vitamine bij uitstek om je natuurlijke weerstand te verhogen. Op zoek naar een recept om eens lekker met pompoen aan de slag te gaan? Wat dacht je van tagliatelle met pompoen en garnalen?

Witloof: veelzijdigheid troef

Witloof zit barstensvol vezels, mineralen, kalium en foliumzuur. Witloof heeft een uitgesproken bittere smaak, maar toch kun je met deze groente eindeloos variëren in de keuken. Koken, stomen, bakken, stoven, karamelliseren, gratineren … Met witloof kan het allemaal!
Tip: Op zoek naar meer seizoensgroenten voor je boodschappenlijstje? Raadpleeg de groentekalender

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen