Het perfecte bord: hoe je de juiste portiegrootte en het aantal calorieën kunt inschatten

Auteur: Datum: 27.juli 2018

Gezond eten is gemakkelijker dan je denkt

Hoe bepaal je hoeveel je mag eten en hoeveel calorieën je binnenkrijgt zonder elke rijstkorrel afzonderlijk af te wegen? Je bent niet de eerste die daarmee worstelt, daarom geven we je nu het antwoord. Alles wat je nodig hebt is een bord en natuurlijk wat achtergrondkennis van de Precon Bordencheck. Die methode helpt je een uitgebalanceerd dieet te eten met normale ingrediënten en tegelijkertijd houd je het aantal calorieën in de gaten.

Zo werkt de Precon borden check

Genieten is belangrijk. En vol zitten ook. Of je nu je gewicht wilt behouden of bezig bent met het Precon-dieet om af te vallen. De Precon Borden Check helpt je om de juiste verhouding van calorieën, genot en gezonde ingrediënten te vinden. En het beste van alles is dat de Precon-borden check niet alleen thuis werkt, maar ook in de kantine, in het restaurant of aan een buffet. Je kunt namelijk direct zien of je een gebalanceerde en caloriearme maaltijd voor je hebt staan.

Verdeel vervolgens in gedachte uw bord in een helft en twee kwarten

Stap 1: Vul de helft van het bord met groenten, salade en fruit.

De helft van het bord is gereserveerd voor groenten, salade en fruit. Groenten kun je het best gestoomd, geblancheerd of kort gekookt eten. De salade is natuurlijk vers. Net als het fruit, dus onbehandeld en zonder toegevoegde suikers. Gewoon puur natuur!

 

Waarom is het grootste deel van je bord gereserveerd voor deze voedingsmiddelen? Je raadt het al: ze hebben allemaal weinig calorieën en bieden je tegelijkertijd veel goede en gezonde voedingsstoffen. Dagelijks 400 gram hiervan is ideaal.

Über den Tellerrand hinausgeblickt: Wat ligt er op ons bord:

Kies bijvoorbeeld voor een grote groenteschotel gemaakt van soorten die veel water bevatten en weinig calorieën. Door het hoge watergehalte verzadigen deze soorten wel. Dit zijn onder andere: tomaten, komkommers, squash, courgette, asperges en rabarber.

Nog meer gezonde informatie: groene groenten bevatten veel chlorofyl – dit remt de eetlust op een natuurlijke manier. Alle soorten kool zijn eersteklas verzadigers. Pas wel op met fruit, want er zit van nature veel suiker in. Eet er dus niet te veel van!

Stap 2: Vul het eerste kwart van het bord met brood, pasta, rijst of aardappelen.

Je bord heeft nu nog twee lege kwarten. Eentje vul je met koolhydraatrijke bijgerechten zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Deze eet je uiteraard – gezien het vetgehalte – zonder boter en ongefrituurd.

 

Wie kiest voor volkoren producten, krijgt nog meer voedingsstoffen binnen en is langer verzadigd door de vezels (dit geldt ook voor peulvruchten zoals linzen of bonen). En er is nog meer goed vezelnieuws: volgens onderzoek van de Universiteit van Massachusetts helpt 30 gram vezels dagelijks om af te vallen zonder te verhongeren.

Über den Tellerrand hinausgeblickt: Wat ligt er op ons bord:

Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de extra vezels. Dus verhoog de hoeveelheid langzaam en drink veel water. Het eten van vezels geeft alleen het gewenste resultaat als je er ook genoeg bij drinkt.

Stap 3: Vul de andere kwart met vis, vlees, zuivelproducten of tofu.

Tenslotte komen de proteïne: vul de rest van je gezonde bord met goede eiwitten en vetten. Deze bevinden zich bijvoorbeeld in zeevis, gevogelte of rundvlees (bij voorkeur uit de biologische winkel) – of in natuurlijk vegetarische of veganistische alternatieven. Het is duidelijk dat de caloriearme kookmethoden zoals grillen of bakken de voorkeur hebben boven frituren. Nog steeds erg belangrijk: wees niet bang voor vet! Natuurlijk is veel en verkeerd vet niet goed voor ons lichaam, maar we kunnen niet zonder. Vet is een belangrijke energiebron en leveranciers voor vitamine A, D, E en K. Gebruik daarom bij het koken plantaardige vetten (zoals olijfolie) en eet vette vis zoals zalm of makreel. Alle andere vetten en oliën moeten alleen bij uitzondering worden gebruikt.

Über den Tellerrand hinausgeblickt: Wat ligt er op ons bord:

Hoeveel vlees of vis moet je eten? Om eenvoudig de juiste hoeveelheid voor uw gezonde bord te bepalen, kunt u de grootte van uw handpalm nemen en een streefgewicht tussen 150 tot 200 gram nemen.

 

En nu nog wat stof tot nadenken!

Waarom is het zo belangrijk dat we ons lichaam voortdurend voorzien van voldoende gezonde voedingsstoffen? Het antwoord is simpel: de voedingsstoffen zijn essentieel voor het bouwen en onderhouden van het lichaam en het leveren van energie. Elke voedingsstof heeft een ander taak: koolhydraten geven ons energie. Eiwitten zorgen voor meer spiermassa. Vetten zorgen voor verzadiging en ondersteunen de functie van hormonen, enzymen en hersenen – om maar een paar taken te noemen.

De Precon borden check helpt je om de voedingsstoffen in jouw voedingspatroon nog meer in balans te brengen.

Probeer de Precon borden check en deel je ervaringen met ons. We kijken uit naar jouw reactie!

dieetplan gratis aanvragen