Hoe helpt slaap bij afvallen?

Auteur: Datum: 20.maart 2018

Afvallen terwijl je slaapt, dat klinkt toch heerlijk? En het is nog waar ook. Sterker nog, goed slapen is een must als je wilt afvallen. Een goede nachtrust draagt namelijk bij aan een gezonde stofwisseling. En mensen die te weinig slapen, zijn geneigd meer te eten. Dus draai je nog maar eens lekker om!

Klachten door weinig slaap

Hoeveel slaap we nodig hebben verschilt per persoon, maar de meeste mensen hebben genoeg aan 7 tot 8 uur. Te weinig slapen kan op de lange termijn klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld prikkelbare darmsyndroom, chronische vermoeidheid of spierkrampen.

Hormonen, slapen en afslanken

Weinig slapen zorgt vooral voor minder energie overdag. En dus minder zin om te werken, te sporten en alles uit het leven te halen. Daarnaast is de nachtrust belangrijk voor de productie van hormonen. De productie van melatonine, prolactine en groeihormoon is tijdens het slapen het hoogst.

Groeihormoon en afvallen

Melatonine ken je waarschijnlijk wel, dat is het slaaphormoon dat zorgt voor een gezond slaap-waakritme. Prolactine ondersteunt het afweersysteem en de regulatie van de eetlust. Groeihormoon reguleert onze stofwisseling door energie uit vet te halen, spierweefsel op te bouwen en het bloedsuikerniveau op peil te houden. Wie minder groeihormoon aanmaakt raakt moeilijk overtollig vet kwijt of komt zelfs aan. In de volgende blog leggen we uit hoe je de aanmaak van groeihormoon kunt stimuleren.

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is dus belangrijk als je wilt afvallen, maar veel mensen halen de 7 tot 8 uur niet. We geven je tips om makkelijk in slaap te vallen:

  • Eet geen zware vet- en suikerrijke voeding voor het slapen gaan. Je spijsvertering moet net als de rest van je lichaam in ruststand komen. Zwaar eten helpt daar niet bij.
  • Doe je laptop op tijd dicht. Het licht van het beeldscherm remt de melatonine aanmaak. Dat geldt ook voor het beeldscherm van je smartphone of de tv.
  • Lees een boek in bed. Dit helpt je om dagelijkse zorgen en beslommeringen van je af te zetten. Je voelt je ogen vanzelf zwaarder worden.
  • Concentreer je op je ademhaling. Pas de 4-7-8 methode Adem 4 seconde diep in door je neus, houd je adem 7 seconden vast en adem 8 seconden uit. Herhaal dit vier keer.
  • Regelmatig sporten bevordert de nachtrust.
  • Voel jij je ’s avonds vaak onrustig? Maak dan na het eten een wandelingetje en adem een aantal keer diep in en uit.
dieetplan gratis aanvragen