Hoe kan je misselijkheid en hoofdpijn voorkomen tijdens je dieet?

Auteur: Datum: 29.mei 2008

Voor heel wat deelnemers zijn de eerste dagen van een dieet niet de eenvoudigste. Plotseling veranderen je voedingsgewoonten immers ingrijpend. Dat heeft een invloed op je gehele metabolisme. Daardoor kan je gedurende de eerste dagen last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Hoe komt dat?

Voldoende water drinken tijdens dieet

De eerste dagen wordt er voornamelijk glycogeen afgebroken. Dat is belangrijk: zo kunnen later de vetten beter worden verbrand. Door de glycogeenafbraak verliest je lichaam ook veel water. Het motiveert uiteraard als je gewicht verliest. Er kunnen echter ook negatieve gevolgen zijn. Driekwart van je lichaam bestaat immers uit water. Normaal gezien verlies je elke dag ongeveer 2,5 liter vocht (via zweet, urine en onze ademhaling). Tijdens de startdagen verlies je méér. Je moet dan ook zeker 2 liter water drinken per dag om dat grote verlies te compenseren.

Water is nodig

Water is nodig om je lichaam te zuiveren. Een gemiddelde mens bezit ongeveer 10 triljard
lichaamscellen. Al die cellen produceren afvalstoffen en nemen schadelijke stoffen op. Wanneer de cellen regelmatig vers water tot hun beschikking hebben, stoten ze die afvalstoffen en andere schadelijke middelen uit. Wanneer je de cellen onthoudt van zuiver, vers water, blijven de slechte stoffen in de cellen. De stoffen kunnen zich, door het gebrek aan zuiver water, niet verschonen. En dat heeft allerlei schadelijke gevolgen. Wanneer je tijdens de startdagen niet genoeg water drinkt, kan je dus te maken krijgen met verschillende klachten.

Hou tijdens je dieet je bloeddruk in de gaten

Doordat je meer vocht verliest, zal je ook meer zouten of mineralen verliezen dan normaal. Deze spelen een belangrijke rol in verschillende processen zoals het handhaven van je bloeddruk en het normaal functioneren van zenuwen en spieren. Je bloeddruk zal dalen. Daardoor zullen je hersenen niet genoeg doorbloed worden. Dat veroorzaakt allerlei
verschijnselen: je bent draaierig, je ziet sterretjes wanneer je plots rechtstaat, je bent moe en je bent traag en niet geconcentreerd… Het is daarom belangrijk dat je voldoende zouten opneemt. Je kan een lepeltje zout (NaCl) in je water doen, maar je lichaam verliest tijdens je dieet ook andere zouten dan natrium. Je kunt daarom het best een of twee keer per dag BCM Special Kruiden drinken. Zo krijgt je lichaam alle zouten die het nodig heeft.

Minder insuline aanmaken tijdens dieet

Je nieuwe voedingsgewoonten houden ook in dat je minder suiker eet en nog maar drie maaltijden per dag nuttigt. Daardoor moet je lichaam nu minder insuline produceren. Insuline speelt niet alleen een rol in de opname door de cellen van suikers, maar zorgt ook voor natriumretentie. Dat zorgt er dan weer voor dat je lichaam vocht vasthoudt. Bestaat één of twee van je maaltijden uit een BCM Basic, dan zal je lichaam voor die maaltijd-momenten quasi geen insuline aanmaken. Door een voeding die zorgt voor minder insulineaanmaak, verliest je lichaam dus vocht.

Negen problemen tijdens dieet: gebrek aan water en zouten

1. Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid
Je hersenen hebben zouten nodig voor een goede zuurstofopname. Hoofdpijn is dan ook een van de eerste verschijnselen.

2. Vermoeidheid en slechte concentratie
Een gebrek aan water zorgt ervoor dat giftige stoffen in je lichaam niet kunnen worden afgevoerd. Dat leidt tot minder energie.

3. Verstopping of constipatie
Water versnelt en versoepelt het ontlastingsproces.

4. Minder urine
Je nieren filteren de afvalstoffen uit je bloed. Daar is voldoende water voor nodig, anders vermindert de urineproductie.

5. Slechte adem
Als je onvoldoende drinkt, blijven er kleine voedseldeeltjes in je mond zitten: een verzamelplaats voor bacteriën. Het resultaat is een wit beslagen tong en een slechte adem.

6. Droge mond
Speeksel is nodig voor de natuurlijke smering van je mond. Bij watertekort en uitdroging gaat je lichaam daarop besparen en krijg je een droge mond.

7. Spierkrampen
Een gebrek aan zuurstof via de bloedsomloop door uitdroging veroorzaakt spierkrampen.

8. Huidproblemen
Bij vochttekort wordt je huid minder elastisch.

9. Ingevallen oogkassen
Ernstige uitdroging leidt tot ingevallen oogkassen en een donkere
huid onder en rond de ogen.
 

Twee tips voor een probleemloze start van het BCM Dieet

1. Drink dagelijks 2 liter water (geen frisdranken) en beperk de consumptie van
koffie en alcoholische dranken.

2. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende zouten opneemt. Gebruik 1 of 2 keer
per dag BCM Special Kruiden.

Tags: , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen