Interval vasten: de succesformule voor gewichtsbehoud

Auteur: Datum: 13.februari 2018

Interval vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, is geen nieuwe uitvinding. Drieduizend jaar geleden sloegen onze voorouders al bewust maaltijden over met als doel te regenereren en te verjongen. Klinkt goed, toch? Studies bewijzen dat het regelmatig inlassen van eetpauzes veel gezondheidsvoordelen oplevert. En om uw lichaam gedurende deze tijd te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen, kunt het gemakkelijk combineren met onze Precon Start shakes.

Variant 1: 5:2 interval vasten met de Precon Start shakes

intervallfasten

Interval vasten volgens de 5:2 methode houdt in dat je vijf dagen per week normaal eet en twee dagen vast. Deze benadering (ook wel het 5: 2-principe genoemd) is enkele jaren geleden ontwikkeld door de Britse voedingswetenschappers Michelle Harvie en Tony Howell. Sindsdien is er veel onderzoek naar gedaan en heeft deze methode wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld geïnspireerd. Volgens Harvie en Howell is de maximale energie-inname op de twee vastendagen voor vrouwen 500 calorieën en voor mannen 600 calorieën.

Als je geen zin hebt om maaltijden klaar te maken, pak je gewoon een Precon Start Shake. Onze shakes bevatten iets meer energie, namelijk totaal 860kcal verdeeld over vijf maaltijden per dag. Hiermee weet je zeker dat jouw lichaam tijdens die vastendagen alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Je behoudt je gewicht en creëert een goede balans op dagen dat er veel gezelligheid gepland staat, bijvoorbeeld tijdens de vakantie.

Wil je interval vasten proberen met Precon? Profiteer dan van ons pakketaanbod en krijg het Precon Startpakket thuisgestuurd!

Variant 2: 6:1-interval vasten met de Precon Start shakes

intervallfasten

Interval vasten volgens de 6: 1 methode houdt in: je vast één dag per week en eet de overige zes dagen van de week normaal. Het principe werkt verder hetzelfde als de 5:2 methode.

Zoals je ziet, kun je het interval vastendieet flexibel op je bord leggen. Deskundigen raden dit ook aan. Uiteindelijk moet de vastenperiode passen bij jouw sociale activiteiten en werk. Flexibiliteit en praktische bruikbaarheid zijn niet de enige voordelen van intervalvasten.

Voordeel 1: goed voor het lichaam en de ziel

Studies tonen aan dat interval vasten veel gezondheidsvoordelen biedt. Het zou bijvoorbeeld beschermen tegen chronische ziekten en zelfs het leven verlengen.

Alleen al een eetpauze van twaalf tot vijftien uur zorgt voor actie in het metabolisme en de spijsvertering; de organen reinigen en ontgiften op een zeer natuurlijke manier. Dat levert natuurlijk veel nieuwe energie op. En wat gebeurt er als het lichaam dan geen nieuwe energie krijgt via voedsel? Precies, het lichaam gaat dan jouw vetreserves gebruiken. Tegelijkertijd creëer je een calorievergoeding voor de dagen waarop je normaal eet.

 Interval vasten heeft een positief effect op je gezondheid:

– Beschermt tegen astma en artrose

– Beschermt vaten tegen aderverkalking en ontlast het hart

– Stimuleert het metabolisme en de functie van de lever, galblaas en nieren

– Normaliseert bloeddruk, bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid (vooral gunstig voor mensen met overgewicht)

– Ontlast de darmen en ondersteunt zo de regeneratie van het darmslijmvlies

– Verbetert de slaapkwaliteit, concentratie en prestaties (als u gebalanceerd leeft en regelmatig slaapt)

– Verbetert de hersenfunctie, voorkomt dementie en de ziekte van Alzheimer

– Verlaagt het risico op het ontwikkelen van celdegeneratie en kanker

– Beschermt de cellen tegen vrije radicalen

– Zorgt voor afgifte van gelukshormonen

– Zorgt – in combinatie met sport – voor een positief gevoel over je lichaam

– Is over het algemeen goed voor lichaam, ziel en geest

Voordeel 2: zorgt voor bewustzijn

De meesten van ons eten te veel en te ongezond. Jij ook?

Als dat zo is, dan kan je met interval vasten de controle over je eetgewoonten herstellen en een gezond evenwicht handhaven tussen voedselinname en energieverbruik. Vooral mensen met overgewicht leren weer te voelen wanneer ze echt verzadigd zijn. De eetpauzes hebben een positieve invloed op de hormoonbalans en verbeteren de gevoeligheid voor boodschapperstoffen die uw hersenen het signaal geven wanneer je vol zit.

Voordeel 3: brengt positieve gevoelens in overvloed

Hebben we het al over hormonen gehad? Hier volgen een interessant weetje. Tijdens permanente hongersnood (zoals bij het klassieke vasten) wordt veel stresshormoon afgegeven. Als je met tussenpozen vast, gedragen hormonen zich heel anders. Omdat je bewust even niet eet, wordt er meer gelukshormoon (endorfine) afgegeven dan stresshormoon. Deze hormonen verlichten pijn, geven energie, bevorderen een gelukkig gevoel, helpen je in balans te brengen, kalmeren hart, maag en nog veel meer.

Voordeel 4: Minder is meer voor het figuur

Onderzoek wijst uit dat sport ons gewicht veel minder beïnvloedt dan we dachten. Wat er echt toe doet, is wat en hoeveel we eten. Reden genoeg om zo nu en dan een of twee dagen per week te vasten.

dieetplan gratis aanvragen