Is biologisch eten echt gezonder?

Auteur: Datum: 23.juli 2015

Je komt ze almaar vaker tegen in de supermarkt: producten met een biolabel op de verpakking. Biologisch eten is dan ook meer dan ooit aan de orde. Steeds meer consumenten vullen hun winkelmandje bewust met duurzaam geproduceerde voeding. Niet alleen omdat ze hun voetafdruk willen verkleinen, maar ook omdat ze biologisch eten gewoon gezonder vinden. Hebben ze ook gelijk? Enkele feiten over biologische voeding op een rij.

Producten met biolabel

Als voedselproducent mag je niet zomaar claimen dat je producten bio zijn. Aan het officiële biogarantielabel zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo mogen er aan de kweek van het product geen chemische middelen te pas komen. Kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen zijn eveneens verboden, net als genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

Kenmerken van biologische voeding

Wie kiest voor biologisch eten, kiest voor duurzaam eten. Biologische voedselproducenten gaan niet alleen prat op natuurlijke teelt, maar leven ook de strengste normen na op het vlak van milieuvriendelijkheid en dierenwelzijn. Dat levert de consument niet alleen duurzaam geproduceerde producten op, maar ook een gerust geweten. Of biologische producten ook echt gezonder zijn? Daar is de wetenschap het nog altijd niet over eens. Althans, wetenschappers zijn het niet met elkaar eens of biologische voeding meer voedingswaarde heeft. Dat biologische producten minder pesticiden bevatten, staat alvast wel als een paal boven water.

Biologisch eten, hoe begin je eraan?

De tijd waarin je nog naar een speciale biowinkel moest om natuurlijk eten op tafel te kunnen zetten, is al lang voorbij. Tegenwoordig hebben de meeste supermarkten wel een assortiment biovoeding in de rekken liggen, voldoende uitgebreid om elke dag van de week weer een ander biogerecht op je bord te toveren. Wil je toch nog iets uitgebreider biologisch koken? Zoek een biomarkt op in je buurt en laat je inspireren door het aanbod.

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen