Auteur: Datum: 17.september 2016

Als kind kreeg je wellicht elke dag een glaasje melk voorgeschoteld, maar als volwassene beperkt melk in je voeding zich waarschijnlijk tot een scheutje in je koffie of thee. Toch biedt melk heel wat gezondheidsvoordelen voor zowel kinderen als volwassenen. Bovendien is melk zo veelzijdig in de keuken en bestaan er zo veel verschillende melkproducten dat melk voor ieder wat wils in z’n mars heeft. 

3 goede redenen om melk te drinken

Volgens de Belgische voedselconsumptiepeiling drinken Belgische volwassenen gemiddeld één glas melk per dag. Dat is te weinig, want de algemene aanbeveling is drie glazen (of 45 cl) per dag. Nog niet helemaal overtuigd? Misschien doen deze eigenschappen van melk je er wel anders over denken:

1. Melk is voedzaam

Melk is een belangrijke bron van calcium, maar bevat daarnaast ook veel andere essentiële voedingsstoffen. Zo zit melk ook boordevol eiwitten, vitamine B2 en B12, en mineralen zoals kalium en fosfor.

2. Melk is goed voor je botten

Dokters zijn het erover eens dat een tekort aan calcium en eiwitten de sterkte van onze botten aantast. Omdat melk een belangrijke bron van calcium en eiwitten is, is het dus een belangrijk hulpmiddel om onze botten gezond te houden. Als je drie glazen melk per dag drinkt, levert dat je 70 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium op. Proost!

3. Melk hoeft geen dikmaker te zijn

Veel mensen mijden melk, omdat ze denken dat melk veel calorieën bevat. Een verkeerde redenering, want magere en halfvolle melk bevatten relatief weinig calorieën (en zijn toch even voedzaam als volle melk). Je kunt melk ook toevoegen aan je maaltijdvervanger. Meng 300 ml koude melk met 2 eetlepels poeder en geniet van de heerlijke BCM shake.

Wat als je geen melkdrinker bent?

Ook als je allergisch bent voor melk – of als je gewoon geen melk lust – kun je genieten van de voordelen van melk. Sojamelk, verrijkt met calcium en vitamine B2 en B12,is namelijk een uitstekende vervanger voor gewone melk.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen