Is pasta gezond of ongezond?

Auteur: Datum: 23.september 2014

Pasta en andere deegwaren worden vaak als dikmakers bestempeld. Toch vinden we dat ze ten onrechte deze slechte reputatie hebben. Maar waarom bestaat dit gerucht en wat is er van waar?

De slechte reputatie van pasta

Het is een feit dat een portie ongekookte pasta ongeveer 175 kcal, 35 gram koolhydraten en 1 gram vet bevat. Dat wil zeggen dat deegwaren eigenlijk weinig vet bevatten. Wel zit er in pasta een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen waaronder fosfor, ijzer en magnesium. De bijnaam ‘dikmaker’ kreeg pasta doordat het veel energie levert in de vorm van koolhydraten. Die zouden voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel zorgen, wat achteraf eetbuien veroorzaakt.

Dit is niet correct, de koolhydraten in pasta behoren tot de zogenaamde “complexe” koolhydraten. Ze worden heel langzaam verteerd door het lichaam. Hierdoor ontstaan er dus geen sterke ups en downs van de bloedsuikerspiegel en ook geen eetbuien. Bij de volkoren variant, die heel wat vezels bevat, werkt dit nog beter.

Sauzen, de dikmakers van pastagerechten

De werkelijke dikmakers in heel wat pastagerechten zijn de sauzen. Voornamelijk de pasta met room- of kaassauzen maken van dit lichte gerecht een échte caloriebom. Als je wilt vermageren, vermijd je dus maar beter deze calorierijke sauzen. Kan je dit soort sausjes niet missen bij je pasta? Dan eet je deze gerechten beter niet te vaak, maar af en toe kan geen kwaad.

Zo blijft pasta gezond

Wil je het gezond houden? Vervang de room dan door melk en kies vetarme kaas. Verse ingrediënten zoals tomaten, wortels, paprika’s en andere verse groenten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Ook verse kruiden zorgen voor een gezonde en lekkere toets.

Gezonde pastagerechten

Om je op weg te helpen, hebben we twee gezonde gerechten met pasta die je eens kan uitproberen. Je kan kiezen tussen:

Tags: , , , ,
dieetplan gratis aanvragen