Is traag eten gezonder? En hoe doe je dat?

Auteur: Datum: 27.januari 2015

Tegenwoordig eten we steeds sneller. Waar we vroeger minstens een half uur de tijd namen om van ons avondmaal te genieten, schrokken we nu alles op een kwartiertje naar binnen. Hierdoor eten we ook meer, want ons lichaam heeft 20 minuten nodig om een voldaan gevoel te hebben. Hoog tijd dus om trager te gaan eten!

Waarom is traag eten belangrijk?

Het duurt ongeveer twintig minuten voor je hersenen een signaal krijgen dat je maag vol zit en je dus voldoende gegeten hebt. Als je bord sneller leeg is, schep je het waarschijnlijk nog eens vol. Door sneller te eten, eet je meer en kom je aan in gewicht.

Traag eten is belangrijk om je lichaam een vol gevoel te geven én om te voorkomen dat je verdikt.

Hoe kan je traag eten?

  • Kies kleinere borden. Op een groot bord, lijkt je portie veel kleiner. De kans is groot dat je nog een ‘kleine’ portie opschept.
  • Begin met een voorgerecht. Eet voor je hoofdmaaltijd een kop soep of een salade. Daarmee stil je de grote honger, waardoor je minder eet van het hoofdgerecht.
  • Snijd je eten niet te fijn: kauwen stimuleert langzamer eten.
  • Probeer minimum 20 keer te kauwen per hap. Dit is beter voor je spijsvertering.
  • Pauzeer eventjes tijdens de maaltijd. Leg bijvoorbeeld je bestek neer om te genieten van elke hap.
  • Laat je niet afleiden tijdens het eten. Zet de tv uit, leg je to do-lijstje opzij en zet ook je tablet maar even uit. Zonder afleiding ben je je veel bewuster van wat en hoeveel je eet.

Minder eten, meer genieten

Door trager te eten, meer te kauwen en je bewust te zijn van elke hap, geniet je veel meer van je maaltijd. Bovendien vermindert ook je calorie-inname als je rustig eet. Kortom, langzaam eten is niet alleen gezond, het doet ook wonderen voor je lijn!

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen