Je cholesterol verlagen? Ken je vetten en lees verpakkingen

Auteur: Datum: 24.september 2016

Wilt u uw cholesterol verlagen? Het klinkt misschien gek, maar je lichaam heeft vetten nodig om slank en gezond te blijven. Het is dus weinig zinvol – en zelfs ongezond – om vet volledig uit je dieet te schrappen. Wel is het belangrijk om te weten welke vetten je beter met mate eet en welke vetten je best wel eens een keertje extra op je bord mag scheppen. Zeker als je last hebt van een verhoogde cholesterol, heb je er alle baat bij om te weten wat al die labels en verpakkingen je nu precies vertellen over vetten.

Verzadigde vetten

Op de verpakking van rood vlees, volle melkproducten, gebak, chips, … staat altijd vermeld dat er verzadigde vetten in het product zitten. Je lichaam heeft verzadigde vetten wel degelijk nodig om voedsel te verbranden, maar niet toevallig worden verzadigde vetten in de volksmond ook ‘slechte vetten’ genoemd. Ze doen je cholesterolwaarden namelijk stijgen en verhogen zo je risico op hart en vaatziekten. Het is daarom aanbevolen om voeding met verzadigde vetten tot een minimum te beperken.

Wat is cholesterol?

Veel mensen denken dat cholesterol in alle opzichten slecht is voor je gezondheid, maar niets is minder waar. Zonder cholesterol kan je lichaam niet functioneren. Het is een bouwstof voor cellen en helpt onder meer vitamine D en gal aan te maken. Waar cholesterol vandaan komt? Ons lichaam maakt de meeste cholesterol zelf aan in de lever op basis van verzadigde vetten. Hoe meer verzadigde vetten je dus eet, hoe meer cholesterol je lichaam aanmaakt. En daar wringt voor sommige mensen het schoentje, want te veel cholesterol doet je aders en bloedvaten dichtslibben – en vergroot dus je kans op hart- en vaatziekten.

Je cholesterol verlagen met onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten worden ook wel ‘goede vetten’ genoemd, omdat ze slechte cholesterol doen afnemen. Maar ze doen meer dan dat. Onverzadigde vetten leveren je lichaam essentiële vetzuren die het nodig heeft om cellen en weerstand op te bouwen, en die het zelf niet kan aanmaken. Onverzadigde vetten vind je voornamelijk terug in plantaardige producten zoals arachideolie, koolzaadolie, plantaardige margarines en noten, maar ook in vis.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen