Zijn kant en klare maaltijden gezond?

Auteur: Datum: 31.mei 2010

In het druk en hectisch leven van vandaag, wordt er al eens gemakkelijk beroep gedaan op kant en klare maaltijden. Het assortiment van dit laatste groeit dan ook dagelijks aan.

Wat de kwaliteit van instantmaaltijden betreft, zit dit meestal wel goed. Wel dient er door de consument rekening te worden gehouden met de houdbaarheidsdatum en de bewaar- en bereidingswijze.

Voedingswaarde kant en klare maaltijden

De voedingswaarde van dergelijke maaltijden loopt wel fel uiteen, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. De gemiddelde energie-aanbreng van een kant en klare maaltijd varieert tussen 400-600 Kcal. Bekijk steeds grondig het etiket en kies bij voorkeur voor maaltijden met minder dan 20g vet/portie en neem regelmatig een vismaaltijd.

Knelpunt kant en klare maaltijden

Een groot knelpunt bij kant en klare maaltijden is enerzijds het hoge zoutgehalte en anderzijds het tekort aan groenten. Voorzie bij een instantmaaltijd altijd wat extra groenten. Rauwkost en diepvriesgroenten vormen bij tijdsdruk een gemakkelijk alternatief. Een stuk fruit als nagerecht geeft ook wat extra vezels, vitaminen en mineralen.

Gezond en evenwichtig voedingspatroon

Uiteraard is een kant en klare maaltijd niet bepalend voor een al dan niet gezond en evenwichtig voedingspatroon. Besteed daarom ook steeds voldoende aandacht aan de 2 andere hoofdmaaltijden en leg hierbij de klemtoon op voldoende groenten, fruit, volkorenproducten en aardappelen, spring matig om met je eiwitbron (vlees en vleeswaren, vis, kaas, eieren) en kies voor een gezonde vetstof.

Tags: , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen