Kies resoluut voor volkorenproducten!

Auteur: Datum: 24.februari 2015

In een gezonde levensstijl mogen volkorenproducten zeker niet ontbreken. Maar waarom zijn ze zo gezond? En zijn ze écht onmisbaar in je dieet? Ontdek alle voordelen van volle granen en waarom ze passen in een gezond en evenwichtig dieet!

Wat zijn volkorenproducten?

Volkorenproducten bevatten granen die onbewerkt en volledig intact zijn. Granen in witte producten, zoals wit brood, zijn daarentegen bewerkt. Tijdens de bewerking wordt het grootste deel van de granen verwijderd. Er blijft enkel nog het binnenste deel van de graankorrel (het meellichaam) over, waardoor er veel voedingsstoffen verloren gaan. De volkorenproducten bevatten daardoor meer vezels en vitamines B en E dan hun witte varianten. Ook de hoeveelheid mineralen, zoals ijzer, calcium en fosfor ligt hoger.

Volkorenproducten: bron van vezels

Volkorenproducten zitten boordevol vezels, wat je lichaam alleen maar ten goede komt. Vezels bevorderen namelijk je spijsvertering. Ze geven je ook sneller een verzadigd gevoel. Bijgevolg heb je minder snel honger en grijp je niet meer naar ongezonde snacks tussendoor. Ideaal wanneer je een gezonde levensstijl wil aannemen of bezig bent met een dieet. Maar daar houden de voordelen nog niet op: vezels zorgen voor een goede darmwerking én ze verlagen je bloeddruk, cholesterol en aldus het risico op hart- en vaatziekten.

Kies voor volkorenproducten

Veel producten kan je gemakkelijk vervangen door een volkoren variant. Kies zo vaak je kan voor volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst. Het verschil tussen volkorenpasta en gewone pasta? Volkorenpaste bevat zeven keer meer vezels en drie keer meer ijzer dan gewone pasta. Een sneetje volkorenbrood bevat drie keer meer vezels, en ook de hoeveelheid ijzer ligt drie keer hoger dan bij een snede wit brood. Let op: bruin brood is niet hetzelfde als volkorenbrood! Soms wordt moutextract toegevoegd om het brood een bruine kleur te geven, maar dat maakt het brood nog niet gezond. Kijk daarom goed naar de ingrediënten. Volkorenbrood moet volkoren tarwebloem bevatten.

Conclusie: volkorenproducten bevatten meer vezels, waardoor je langer van een verzadigd gevoel geniet. Je eet er minder van en hebt minder snel hoger: een absolute win-win situatie tijdens je dieet! Volkorenproducten helpen je dus afvallen én je gewicht behouden!

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen