Last van een winterdip? Misschien kom je vitamine D tekort

Auteur: Datum: 22.oktober 2016

Voor sommige mensen lijkt er geen einde te komen aan de donkere wintermaanden. Ze hebben geen zin om ’s ochtends op te staan, hebben geen energie om de dingen te doen die ze anders zo leuk vinden, en het lijkt wel alsof ze de hele dag rondlopen met een donderwolk boven hun hoofd. Voel jij je dit najaar ook zo lusteloos en neerslachtig? Dan heb je waarschijnlijk last van een winterdip. Niets om je zorgen over te maken, want een winterdip wordt meestal gewoon veroorzaakt door een vitamine D-tekort.

De gevolgen van een vitamine D-tekort

Vitamine D zorgt voor sterke botten en soepele spieren en houdt je weerstand op peil. Daarnaast is vitamine D een belangrijke bouwsteen voor een goed humeur. Een tekort aan vitamine D zorgt dus niet alleen voor spierkrampen, zwakke botten en een verminderde weerstand, maar ook voor een knorrig humeur. Je wordt er met andere woorden prikkelbaar, lusteloos en neerslachtig van.

Daarom is zonlicht zo belangrijk

Je lichaam haalt veel vitaminen volledig uit voeding, maar er zijn ook vitaminen die het voor een deel zelf aanmaakt. Vitamine D is er zo eentje, en wordt geproduceerd door je huid onder invloed van zonlicht. Omdat de dagen korter worden in het najaar, loop je in de winter dus meer kans op een vitamine D-tekort dan in de zomer.

Je vitamine D-tekort aanvullen

Gelukkig kun je een tekort aan zonlicht eenvoudig compenseren door je voeding aan te passen. Vette vissoorten, zoals zalm, paling en haring, zitten bijvoorbeeld boordevol vitamine D, net zoals boter, margarine en eierdooiers. Hou je niet zo van vis of heb je het zo zwaar te pakken met je winterdip dat zelfs een aangepast dieet je er niet bovenop helpt? Dan zijn er nog altijd voedingssupplementen – in de vorm van pilletjes, druppeltjes of capsules – om je een extra dosis vitamine D te bezorgen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen