Last van het beruchte jojo-effect? Zo maak je er voorgoed komaf mee!

Auteur: Datum: 31.juli 2014

Je hoort het wel vaker: “Die verloren kilo’s komen er zo weer bij, ik lijk wel een jojo.” En inderdaad, veel afslankers hebben vroeg of laat te kampen met het beruchte jojo-effect. Vaak leidt dat op de lange termijn tot moedeloosheid. Waarom zou je ook zo veel inspanningen leveren als je op het einde van de rit toch weer met overgewicht kampt? Wij kunnen je geruststellen. Het jojo-effect is géén onvermijdelijke bijwerking. Ontdek hier hoe je je slanke lijn voorgoed op peil houdt!

Jojo-effect: wat is de oorzaak?

De naam zegt het zelf: zoals een jojo continu op en neer gaat, schommelt je gewichtscurve meer dan je lief is. De oorzaak hiervan is gelukkig niet van genetische aard. Niemand wordt geboren met een interne jojo. Het jojo-effect heeft veeleer te maken met een al te drastische dieetmethode. Om zo snel mogelijk te vermageren, wagen velen zich aan een spartaans maar onevenwichtig dieet met weinig koolhydraten. Het gevolg is dat je weliswaar in ijltempo afvalt, maar eerder spiermassa verliest dan vet. Vanaf het moment dat je in oude gewoontes vervalt, krijgt je lichaam een signaal dat het snel reserves moet aanleggen. En die reserves bestaan uit … vet.

Anders diëten is de boodschap

Je merkt het al: snel afvallen biedt misschien voldoening op de korte termijn maar levert nooit langdurig resultaat op. Wie het jojo-effect definitief vaarwel wil zeggen, houdt het best rekening met volgende aandachtspunten:

  • Een basisvoorwaarde voor een stabiel lichaamsgewicht is voldoende beweging. Wie geregeld gaat sporten, onderhoudt zijn spiermassa en bouwt automatisch zijn vetgehalte af. Mooi meegenomen: als je sport, voel je je ook beter in je vel. En dat kom je dieetmotivatie alleen maar ten goede.
  • Een gezond dieet is in de eerste plaats een evenwichtig dieet. Matig de hoeveelheden op je bord, maar waak er tegelijk over dat je gevarieerd blijft eten. Voldoende groenten en fruit zijn een must, net als veel water drinken.
  • Last van een hongeraanval? Je mag gerust eens zondigen maar maak zeker geen gewoonte van ongezonde snacks. Er zijn talloze gezonde tussendoortjes die niet alleen caloriearm maar ook buitengewoon lekker zijn!

Een dieet zónder jojo-effect vergt dus allerminst bovenmenselijke inspanningen. Een stabiel lichaamsgewicht zit ‘m in de kleine beetjes!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen