Lichaamsbeweging helpt bij geheugenproblemen

Auteur: Datum: 17.september 2008

Lichaamsbeweging helpt bij goedaardige geheugenproblemen. In eerdere studies werd reeds aangetoond dat oefenprogramma’s voor de hersenen zeer doeltreffend kunnen zijn, omdat op deze wijze het geheugen wordt getraind. Een nieuw onderzoek levert overtuigende informatie dat ook lichaamsbeweging belangrijk is voor een goed geheugen.

Lichaamsbeweging vs. geheugenstoornissen

Het onderzoek werd uitgevoerd bij vrijwilligers ouder dan vijftig jaar met lichte geheugenstoornissen, die niet wijzen op de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Een aantal vrijwilligers moest de hoeveelheid lichaamsbeweging opvoeren tot minstens 150 minuten per week, verdeeld over minstens drie sessies. Meestal kozen zij voor stevig stappen. Gemiddeld was de extra lichaamsbeweging het equivalent van twintig minuten stappen per dag.

Lichaamsbeweging: een merkbare verbetering

De gunstige effecten van die 20 minuten extra bewegen per dag zijn merkbaar vanaf zes maanden. Het betreft een merkbare verbetering van de geheugenstoornissen, die de deelnemers rapporteerden. Daarnaast heeft extra lichaamsbeweging nog de volgende voordelen; een positieve invloed op de mentale gezondheid (een minder hoog risico op depressie), een betere levenskwaliteit, een goede cardiovasculaire gezondheid, minder kans op vallen.

Tot op vandaag hadden studies aangetoond dat lichaamsbeweging het risico op geheugenstoornissen deed dalen, maar dit onderzoek toont voor het eerst aan, dat lichaamsbeweging bestaande geheugenproblemen kan doen afnemen.

U hoeft dus niet langer te wachten op een bewijs om meer te bewegen!

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen