Meer resultaat behalen in de fitness? Zo pak je het aan!

Auteur: Datum: 29.januari 2015

Wie voor het eerst begint met een trainingsprogramma in de fitness, ziet graag snel resultaten. Ben je al een tijdje bezig, maar laat die sixpack zich nog steeds niet zien? Laat je vooral niet ontmoedigen. Soms duurt het enkele weken vooraleer je zichtbare resultaten behaalt met sport of fitness. Het zou ook kunnen dat je op de verkeerde manier traint. Een overzicht van de meest voorkomende fitnessfouten.

Té enthousiast trainen

Heel wat sportievelingen die voor het eerst een trainingsschema volgen in de fitness, beginnen daaraan met een heel concreet doel. Conditie opbouwen, buik en billen strak krijgen, rugklachten verhelpen, gewicht verliezen, … Met je doel voor ogen ga je vervolgens enthousiast aan de slag. Soms zelfs té enthousiast. Je doet meer dan je lichaam aankan: je neemt halters die te zwaar zijn, loopt meer kilometers dan goed voor je is of neemt te weinig rustpauzes tijdens je sportsessie. Zo loop je meer risico op blessures, en kan je het sporten op lange termijn niet volhouden.

Meer resultaat in de fitness? Beweeg ook daarnaast regelmatig

Zie je niet snel genoeg resultaten van al dat gezwoeg in de fitness? Dan zijn je trainingen wellicht te beperkt. Zowel conditie opbouwen als gewicht verliezen lukt sneller wanneer je ook naast je fitnesstrainingen vaker beweegt of actief bent. Eén keer per week fitnessen, en de rest van de avonden op de sofa doorbrengen: dat is geen goed idee. Beweeg iedere dag een halfuurtje: ga een eindje wandelen, fiets naar het werk, ga voetballen of touwtjespringen met de kinderen. Wat je doet, maakt niet zoveel uit. Door regelmatig actief te zijn, stimuleer je je metabolisme en zul je sneller resultaat zien.

Aangepaste voeding

Naast sport is ook gezonde voeding essentieel om resultaten te behalen in de fitness. Wil je een strakker lichaam? Drink dan om te beginnen voldoende water voor, tijdens en na de inspanning. Zo hou je het vochtpeil in je lichaam op peil. Eet meerdere lichte snacks per dag, in plaats van drie zware maaltijden. Wacht ook niet te lang met eten na het sporten. Vul je reserves weer aan met volwaardige voeding: een sneetje volkorenboord met mager beleg, wat magere yoghurt of platte kaas, een stuk fruit, een handvol noten, … Hou het licht en eet niet te veel, anders zijn die zo moeizaam verbrande calorieën een maat voor niets geweest.

Varieer in je trainingen

Door steeds dezelfde oefeningen te doen, oefen je ook steeds dezelfde spiergroepen. Wil je écht resultaten zien, breng dan variatie in je training. Ga niet elke keer op de loopband staan, maar wissel eens af met de crosstrainer zodat je ook je armen traint. Doe af en toe een groepsles: bodypump om spierkracht op te bouwen, poweryoga om je flexibiliteit te ontwikkelen of spinning om stevige been- en bilspieren te kweken. En last but not least … Volhouden is de boodschap!

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen