Melk drinken tijdens je dieet: wat mag (niet)?

Auteur: Datum: 08.mei 2014

Helpt melk drinken bij het afvallen of is het een dikmaker? Is melk eigenlijk gezond of niet? Het is een eindeloos debat… waar we vandaag een eind aan maken. We vertellen je namelijk welke invloed zuivel heeft op je dieet en welke melk je best drinkt als je wilt vermageren.

Is melk drinken ongezond?

Integendeel, melk drinken is juist super gezond en essentieel! Melk bevat namelijk veel calcium en vitamine D, twee mineralen die van groot belang zijn in een gezond voedingspatroon. Calcium voor het opbouwen en onderhouden van onze botten, vitamine D voor een goede spierwerking en een sterke weerstand. Dat wil echter niet zeggen dat je nu liters melk moet drinken omdat het gezond is. Twee glazen melk per dag is voldoende en het maximum. Als je meer melk drinkt, wordt het zelfs ongezond.

Melk drinken tijdens je dieet

Melk bevat niet alleen belangrijke mineralen, het helpt ook om te vermageren. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 350 ml melk drinken, sneller afvallen dan mensen die weinig zuivel opnemen.

Het is dus een aanrader om melk te drinken tijdens je dieet. Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.

Hoe zit het met plantaardige melk en sojamelk?

Plantaardige melkvervangers zoals amandel-, rijst- en havermelk bevatten minder eiwitten en vaak ook meer suikers dan koemelk. Hierdoor verhogen ze de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau meer dan gewone melk. Dit vertraagt de vetverbranding. Wil je toch een andere melksoort proberen? Let dan goed op de voedingswaarde-informatie.

Sojamelk kan perfect als vervanger dienen voor koemelk. Ook hier is het belangrijk om op de voedingswaarde-informatie te letten. Soja bevat namelijk weinig calcium, maar gewoonlijk wordt dit mineraal toegevoegd tot dezelfde hoeveelheid als bij koemelk. Dat wil zeggen ongeveer 120 mg calcium per 100 ml melk.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen