Met deze gezonde zoutvervangers eet je lekker en zoutvrij

Auteur: Datum: 02.oktober 2014

We eten de laatste tijd almaar meer zout. Het is zelfs zo erg geworden dat we ongeveer drie keer meer zout eten dan de hoeveelheid die we maximaal nodig hebben. In veel kant- en klare maaltijden zit te veel zout om de voeding langer te kunnen bewaren. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die je aan je voeding kan toevoegen om er meer smaak aan te geven.

De nadelen van te veel zout

We hebben zout nodig, aangezien het een belangrijke bron van natrium is. Maar zout eten met mate is de boodschap, want te veel zout eten brengt heel wat negatieve gevolgen met zich mee. Hoge bloeddruk, nierproblemen en hart- en vaatziekten zijn maar enkele van de consequenties. Bij mensen met overgewicht wordt dit effect nog versterkt. Deze personen hebben meestal al een hoge bloeddruk, waardoor een teveel aan zout de kans op hart- en vaatziekten nog verhoogt.

Maak gebruik van kruiden

Gebruik je veel zout tijdens het koken? Denk er dan in het vervolg aan dat zoutarm koken veel gezonder is. Er zijn verschillende kruiden die je gerechten even lekker (of zelfs nóg lekkerder) kunnen maken. Leren koken zonder zout is gemakkelijker dan je denkt. Voeg bijvoorbeeld basilicum of oregano toe aan je gerechten. Deze kruiden passen perfect bij je Italiaanse gerechten, maar zijn net als dille ook heerlijk in salades. Meng bijvoorbeeld rucola met tomaat, basilicum, oregano, pijnboompitten en wat olijfolie en je hebt een heerlijk slaatje.

Ook kruiden zoals koriander, oregano, peterselie en rozemarijn bevatten heel wat voordelen. Voeg bijvoorbeeld wat peterselie toe aan je soep. Dit oogt niet alleen mooi op je bord, maar is ook heel gezond. Peterselie bevat namelijk kalium, wat een invloed heeft op de bloeddruk. Bovendien heeft het een positief effect op de werking van je nieren.

Heb je nog plaats in je tuin en heb je bovendien groene vingers? Een kruidentuintje is dan een goed idee. Zo heb je elke dag verse kruiden ter beschikking. Geen tijd? Koop dan je kruiden in de winkel.

Alternatieven om zoutvrij te koken

Tip: maak gebruik van knoflook. Het geeft je gerechten een extra toets en is bovendien cholesterolverlagend en bloedzuiverend. Laat de geur je zeker niet tegenhouden.
Zorg ervoor dat je altijd genoeg alternatieven in huis hebt zodat je gezonde voeding genoeg smaak heeft zonder zout.

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen