Misverstanden en mythen over vermageren

Auteur: Datum: 01.januari 2017

Wil je graag wat afvallen? Voordat je je halsoverkop in het zoveelste dieet stort hebben we 4 mythen over vermageren voor je ontkracht:

Mythe 1. Pasta is een dikmaker

Hoe vaak heb je het al niet moeten horen: schrap pasta uit je menu! Je lichaam zet koolhydraten om in suikers en slaat ze op als vet, waar je dus dik van wordt. De waarheid? Koolhydraten op zich maken je niet dik, de hoeveelheid je ervan eet wel. Bekijk pasta dus niet als basis maar als extra ingrediënt: met 100 gr (volkoren!) pasta, wat kip, mager rundsvlees of verse kaas en groenten naar hartenlust heb je een gezond bord vol vitaminen en mineralen.

Mythe 2. Koffie helpt bij vermageren

Veel mensen denken dat cafeïne als eetlustremmer werkt en een echte boost voor de stofwisseling is. Van veel koffie te drinken krijg je misschien wel wat later honger, maar het effect van enkele kopjes heeft echt geen invloed op je gewicht. Te veel van het bruine vocht kan zelfs leiden tot angstigheid, slapeloosheid en een hogere hartslag en bloeddruk. Houd het dus bij één kopje koffie (of thee) per dag en probeer van de suiker en slagroom af te blijven.

Mythe 3. Vetten zijn streng verboden

Als je bedenkt dat vetten je 9 kca per gram opleveren en proteïnen slechts 4, dan is de keuze snel gemaakt. Fout! Vetten zijn broodnodig voor het transport van vitaminen en de hormonenhuishouding. Graai nu niet naar de koektrommel, maar ga voor onverzadigde vetten: die vind je in olijfolie, noten en vette vis zoals zalm of sardientjes. Laat verzadigde vetten links liggen en verminder zo het risico op hart- en vaatziekten. Nog een pluspunt: van onverzadigde vetten gaat je huid stralen!

Mythe 4. Diëten, diëten en nog eens diëten

Als we de Amerikaanse gezondheidsgoeroes en celebrities moeten geloven kunnen we er niet omheen: een streng dieet is de beste manier van afvallen. Niets is minder waar: enkele weken op soepen en sappen leven doen je wel snel afvallen, maar na afloop zit je weer op hetzelfde gewicht. Zorg gewoon voor gezond eten in combinatie met beweging en je zal langzaam maar zeker een gezond gewicht bereiken.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen