Nierschade ten gevolgen van overgewicht

Auteur: Datum: 26.maart 2008

Te zware mensen hebben een grotere kans op schade aan de nieren. Dat komt door de verminderde bloeddoorstroming in de nieren, stelt Renate Bosma, die eind deze maand (maart ’08) promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gevolgen overgewicht

Bekende gevolgen van overgewicht zijn onder meer hoge bloeddruk en suikerziekte. Deze aandoeningen kunnen op hun beurt nierschade tot gevolg hebben. Maar ook los daarvan kan overgewicht nierschade veroorzaken, doordat het leidt tot verminderde bloeddoorstroming.

Analyse verband tussen overgewicht en nierschade

In laboratoriumonderzoek en onderzoek met proefdieren was dat verband al veelvuldig aangetoond. Studies bij de mens zijn zeldzaam. In de meeste gevallen is bovendien onderzoek gedaan bij mensen die veel te zwaar zijn. Uit het onderzoek van Bosma blijkt dat ook bij mensen met minder overgewicht de bloeddoorstroming van de nier vermindert.

Bosma analyseerde gegevens die de afgelopen 30 jaar jaar in Groningen zijn verzameld bij niertransplantatiepatiënten en gezonde vrijwilligers en constateert een verband tussen een hogere body mass index (BMI) en een hogere bloeddruk in de nier. Bij de transplantatiepatiënten was het zelfs een belangrijke aanwijzing voor afstoting van de nier.

bron: GVA 18/03/’08

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen