Ontbijtproducten: té veel suiker en té veel vet?

Auteur: Datum: 24.juli 2008

Ontbijtproducten bevatten te veel suiker en vet. Onbijtproducten speciaal voor kinderen bevatten zoveel suiker dat ze meer op snoep lijken dan op een ontbijt. Dat stelt de Nederlandse Consumentenbond.

Ontbijtproducten onder de loep

De bond testte ontbijtproducten als muesli, cruesli, drinkontbijt en kinderontbijt. Bij de krokante muesli’s kwam de bond niet eens tot een beste koop; er zitten in alle onderzochte producten teveel verzadigd vet en suiker. Geen enkel product volstaat als vervanger van de ouderwetse volkorenboterham, aldus de bond.

Van de onderzochte kinderontbijten spant de Kellogg’s Smacks de kroon: die bestaat voor bijna de helft uit suiker, namelijk 47 procent.

Ontbijtproducten met te veel verzadigd vet

Alle geteste krokante muesli’s, ook wel cruesli’s genoemd, bevatten volgens de bond veel te veel verzadigd vet. ‘Alle onderzochte cruesli’s zitten boven de norm van het Voedingscentrum.’ Ook barst de krokante muesli van het suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent. De hoeveelheid vezels in de cruesli is wel in orde en komt ongeveer overeen met twee volkorenboterhammen. Ook leveren ze genoeg energie. Dat doen drinkontbijten dan weer niet en die bevatten ook weinig vezels.

Gezond ontbijt met gezonde ontbijtproducten

Dat gezond ontbijten belangrijk is, zijn we het ondertussen over eens, toch? Na het zien van deze cijfers te zien, moet het besef groeien dat een gezond ontbijt, zeker voor kinderen, belangrijker is. Ze moeten de gewoonten aanleren om te ontbijten en nog belangrijker: de gewoonte om gezond te ontbijten. Uit onderzoek blijkt dat het ontbijt overslaan dik maakt, de kans op overgewicht wordt dus verlaagt door dagelijks gezond te ontbijten.

Naar een artikel op www.gezondheid.be

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen