Ook liever een frisse mond? Vijf tips om je slechte adem te verhelpen!

Auteur: Datum: 12.december 2013

Niets zo vervelend en gênant als een slechte adem, zeker wanneer je in gezelschap bent. Helaas is een stinkende adem een van de mogelijke bijverschijnselen van het afslanken. Maar niet getreurd: er valt wel degelijk iets aan te doen! Met deze tips voor een frisse mond kan je in geen tijd het ongemak van een slechte adem verhelpen.

Een slechte adem verhelpen begint bij een goeie mondhygiëne

Als er etensresten in je mond achterblijven, gaan orale florabacteriën die metaboliseren en ontstaan er diverse gassen. Dat proces brengt vaak onaangename geurtjes met zich mee. Gelukkig kan je met een goeie mondhygiëne de slechte adem voor een groot stuk verhelpen. Poets en flos je tanden na elke maaltijd en vergeet ook je tong niet. Mondwater zorgt dan weer voor een goeie zuurstofbalans. Op die manier kan je stinkende bacteriën efficiënt te lijf gaan.

Help de speekselproductie een handje

Als de bacteriën in je mond zich vermenigvuldigen, is er meer nodig dan goeie mondhygiëne. Om slechte adem te verhelpen, kom het erop aan de speekselproductie op gang te brengen. Speeksel brengt een zelfreinigend proces op gang en wordt gestimuleerd door het kauwen. Als je bij het diëten maar één gewone maaltijd per dag eet, duurt dat proces vaak niet lang genoeg. Gelukkig kan je de natuur een handje helpen door na of tijdens de maaltijd twee à drie eetlepels geweekt lijnzaad of tarwezemelen te eten. Ook een BCM Reep, die je meer doet kauwen, is een optie.

Leve de natuurlijke ademverfrissers

Schakel zeker ook de hulp in van natuurlijke mondverfrissers zoals appels, wortels en andere saprijke groenten en fruit. Ze vegen je tong schoon en spoelen je mond. Bovendien zijn ze lekker én gezond. Een alternatief zijn suikervrije snoepjes met salie of chlorofyl eten (verkrijgbaar bij de apotheek). Ook suikervrije kauwgom of snoepjes zijn een optie.

Drink voldoende

Ook drinken is een must bij het verhelpen van een slechte adem. Drink daarom een glas mineraalwater bij elke maaltijd en spoel je mond na elke maaltijd met warm water. Graag wat meer afwisseling? Dan is bijvoorbeeld groene thee een efficiënt en gezond alternatief.

Een chronisch probleem? Raadpleeg je huisarts

Als bovenstaande tips geen soelaas brengen, zit de oorzaak mogelijk ergens anders. In dat geval kan je het best je huisarts raadplegen. Soms is slechte adem een symptoom van een ziekte.

Tags: , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen