Op dieet en toch alcohol drinken, moet kunnen!

Auteur: Datum: 14.november 2013

Stel: Je bent op dieet en je bent vastbesloten om geen alcohol te drinken. Maar toevallig is het de verjaardag van je partner. Daar gaan die mooie voornemens. Schuldgevoelens zijn echter niet nodig. Af en toe een glas op een bijzondere gelegenheid moet zeker kunnen. Zo kan je met een gerust hart diëten tijdens de feesten en mag je af en toe tijdens je dieet alcohol drinken.

Doet alcohol afbreuk aan je dieet?

Het probleem met alcoholische drank is dat alcohol snel gemetaboliseerd wordt en afgebroken is vooraleer de vetten in je lichaam aan de beurt komen. De vetverbranding kan dus pas beginnen op het moment dat alle alcohol in je lichaam afgebroken is. Tel daarbij dat alcohol de eetlust bevordert, en je beseft al snel dat alcohol een dikmaker is die het effect van je dieet voor een deel tenietdoet.

Waarom je alcohol tijdens de feesten niet helemaal hoeft te bannen

Hoe je het nu draait of keert, alcohol is en blijft een caloriebom. Maar dat betekent niet dat je niet kan diëten zonder af en toe een glaasje te drinken. Mate is dan het sleutelwoord. Spaar de alcohol op voor uitzonderlijke momenten: een verjaardag, kerstavond, nieuwjaarsdag, … En sla op die momenten geen acht glazen achterover, maar geniet rustig van één glas.

Diëten en alcohol? Daar hoort water bij!

Een belangrijk tip: les je dorst nooit met alcohol. Ook frisdrank is geen goed alternatief, want daar zitten veel calorieën in. Schakel na je welverdiende glaasje wijn over op water en vermijd vettige hapjes. Water is de beste dorstlesser en neutraliseert voor een deel de effecten van alcohol.

Het ene glaasje is het andere niet

Het effect van alcohol op je dieet hangt in grote mate af van welke alcohol je drinkt. Het verschil in calorieën is vaak spectaculair. Onderstaand lijstje is alvast een handig geheugensteuntje voor wie wil diëten tijdens het feesten. Welke dranken de ideale dorstlessers zijn en meer tips vind je op deze handige BCM checklist voor je dieet.

Sterkedrank, bv. ouzo (20 ml) 50
Likeur met 30 vol – %, bv. Ramazzotti (20 ml) 50
Witte wijn aangelengd met water (200 ml) 75
Schuimwijn, prosecco, champagne (100 ml) 80
Bier met limonade (330 ml) 112
Longdrink, bv. Aperol Spritz (100ml) 120
Bier (330 ml) 130
Rode wijn (200 ml) 130 – 160
Witte wijn (200 ml) 145 – 200
Glühwein (200 ml) 210
Cocktail, bijvoorbeeld caipirinha (300 ml) 324
Tags: , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen