Is overgewicht bij ouderen extra gevaarlijk?

Auteur: Datum: 28.september 2017

Overgewicht is natuurlijk voor jongeren net zo slecht als voor ouderen. Maar de kwaliteit van leven neemt vooral bij ouderen met overgewicht af. Dat komt onder andere doordat veel ouderen al weinig bewegen en door het overgewicht nog minder mobiel worden. Het gevreesde plaatje achter de geraniums wordt werkelijkheid en veel ouderen vereenzamen. Zie je dit niet zitten, dan kun je er vandaag nog wat aan doen!

Kwaliteit van leven

De helft van de ouderen boven de 55 jaar is te zwaar. Vooral bij vrouwen blijft het overgewicht toenemen naarmate ze ouder worden, aldus het CBS. Dat is een groot probleem, juist voor ouderen. Want we worden dan wel steeds ouder, de manier waarop is niet altijd even rooskleurig.

Ouderen met overgewicht hebben een verhoogde kans op diabetes, hart-en vaatziekten, beroerte, Alzheimer (vooral bij vrouwen), erectie- en plasproblemen (bij mannen) en gewrichtsklachten.

Mannen dikker na hun veertigste, vrouwen na hun vijftigste

Bij mannen zien we vooral een gewichtstoename vanaf het veertigste levensjaar. Bij vrouwen is dat rond het vijftigste levensjaar. Volgens cijfers van het CBS blijven oudere vrouwen aankomen naarmate ze ouder worden, waardoor ook het percentage vrouwen met obesitas stijgt. Dat is slecht nieuws, want ouderen ervaren meer fysieke en psychische ongemakken dan jongere mensen met overgewicht.

Afname spiermassa

Die ongemakken ontstaan onder andere door een afname van spiermassa bij ouderen. Veel spiermassa zorgt voor een hoge verbranding. Ouderen hebben door de afname van spiermassa minder energie nodig. Blijf je net zoveel eten als toen je twintig was, dan kom je aan. Afvallen gaat ook langzamer dan bij jongere mensen met meer spiermassa.

Bewegen voor spierbehoud

Omdat onze spiermassa afneemt naarmate we ouder worden, is het belangrijk veel te blijven bewegen. Zo helpen we onze spiermassa behouden. Er zijn genoeg voorbeelden van ouderen die bulken van de spieren en de energie. Het kan dus echt! Ze hebben een goede houding, kunnen alles nog zelf en zien er bovendien tien jaar jonger uit. Wie wil dat niet?!

Niet meer je eigen veters kunnen strikken

Niet alleen sporten, maar ook alledaagse bewegingen zoals je veters strikken of een boodschapje doen worden moeilijk. Het overgewicht zit in de weg. Hierdoor bewegen ouderen nog minder en komen ze makkelijker aan in gewicht dan dat ze afvallen. Ze belanden in een vicieuze cirkel met steeds meer gezondheidsklachten.

Neem nu actie

We willen toch oud worden zonder medicijnen en met veel energie? Het is nooit te laat om te beginnen met afvallen en meer bewegen. Dan speel jij op je tachtigste gewoon nog met je kleinkinderen in de speeltuin!

Tags:
dieetplan gratis aanvragen