Past zuivel in mijn dieet? Magere aankooptips

Auteur: Datum: 20.januari 2015

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon vraagt dat we dagelijks 200 tot 250 g melk of yoghurt en 50 tot 60 g kaas eten. Zuivelproducten zijn namelijk rijk aan eiwitten, calcium en zijn een goede bron van vitamines B. Helaas bevat melk ook vet, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als je slim kiest, kan je zuivel perfect integreren in jouw dieet. De truc is de juiste producten te kiezen in de supermarkt.

Zuivel kopen in de supermarkt

Als je inkopen doet, let je best op de voedingswaarde-informatie op het etiket. Zo kun je het vetgehalte van de verschillende zuivelproducten vergelijken. Kies bijvoorbeeld voor magere yoghurt in plaats van een romige variant of voor magere melk in plaats van volle. Je kan op die manier heel wat vet besparen, terwijl je toch de belangrijkste voedingswaarden opneemt. Om dit aan te tonen hebben we vetrijke zuivelproducten vergeleken met vetarme alternatieven:

Vetrijk zuivelproduct Vetgehalte Vetarm alternatief Vetgehalte Besparing %
200 ml volle melk (3.5% vet) 7 g 200 ml halfvolle melk (1.4% vet) 3 g 57
200 g yoghurt (3.5% vet) 7 g 200 g yoghurt (1.5% vet) 3 g 57
15 g gecondenseerde melk (10% vet) 1.5 g 15 g gecondenseerde melk (4% vet) 0.6 g 60

 

Calorieën besparen aan de kaastoog

Er bestaan heel wat kazen die een heleboel calorieën bevatten. Wil je een caloriearme kaas, bekijk dan het percentage “vet in droge stof”. Dat cijfer drukt het vetgehalte uit zonder het water mee te rekenen. Cottage cheese, bijvoorbeeld, bevat heel weinig calorieën, maar ook andere soorten kaas komen in aanmerking. Het absolute vetgehalte vind je in de voedingswaarde tabel.

Vette kaas Vetgehalte Vetarm alternatief Vetgehalte Besparing %
30 g Camembert (60% vet in droge stof) 10 g 30 g Gouda (40% vet in droge stof) 7 g 30
30 g jonge kaas (60% in droge stof) 10 g 30 g Edamer (30% vet in droge stof) 5 g 50

 

Serveertip voor kaas

Tot slot nog een simpele serveertip. Snij je plakjes kaas erg dun en beleg een broodje met slechts één sneetje. Garneer het met komkommer of tomaatjes. Heerlijk gezond!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen