Redenen waarom je dieet mislukt, en hoe ze te vermijden

Auteur: Datum: 03.februari 2015

Een dieet volgen gaat niet vanzelf. Het vergt discipline, planning en een positieve ingesteldheid. Veel diëters onderschatten de impact die een nieuw voedingspatroon op hun leven heeft, en daardoor loopt het mis. Meestal steken we onszelf stokken in de wielen, vaak zelfs onbewust. Lees hieronder drie redenen waarom je dieet mislukt, en hoe je deze valkuilen vermijdt.

Je dieet mislukt omdat je te streng bent voor jezelf

Velen zien hun dieet te zwart-wit, en schrappen meteen alle ongezonde voeding van het menu. Geen chocolade meer, geen frietjes, zelfs geen koekje bij de koffie. Die rigoureuze werkwijze kun je misschien een week of twee volhouden, maar onvermijdelijk komt de trek in iets lekkers tegen die tijd weer om de hoek loeren. Het gevaar bestaat dat je je in dat geval gaat overeten. Gevolg: de kilo’s die je kwijtraakte, zijn er in no-time weer bij. Die vicieuze cirkel kun je doorbreken door jezelf af en toe toch een lekkernij te gunnen. Op die manier houd je je dieet op langere termijn vol.

Verborgen calorieën ontsnappen aan je aandacht

Heel wat voedingswaren lijken gezond en mager, maar zijn dat niet noodzakelijk. Pas op met lightproducten: ze bevatten misschien minder vet, maar doorgaans is er – om de smaak te bevorderen – veel suiker aan toegevoegd. Bovendien gooit ook de psychologische factor roet in het eten: “Het zijn lightkoekjes, dus ik mag er gerust eentje extra hebben.” Maak jezelf niets wijs: ook lightproducten bevatten ‘lege’ calorieën, waar je lichaam niets aan heeft.

Een andere valkuil zijn dranken. Een glas frisdrank bevat al gauw 180 calorieën – even veel als een belegde boterham. Fruitsappen lijken gezond, maar bevatten vaak toegevoegde suikers waardoor het aantal calorieën snel de hoogte ingaat. Ook alcoholische dranken zijn nefast voor je slanke lijn. Zeker zware bieren zijn echte dikmakers. Wil je toch genieten van een goed glas, kies dan voor champagne, cava of wijn: ze bevatten minder calorieën dan bier. Ook hier geldt: geniet, maar met mate.

Is je partner ook op dieet?

Je dieet kan ook mislukken omdat je geen steun krijgt van je partner. Zit die ’s avonds gezellig op de bank met een zak chips? Of móét er toch nog wekelijks een portie frietjes van de frituur op tafel komen? Tja, dan wordt het voor jou wel erg moeilijk om je dieet vol te houden en is de kans groot dat je vroeg of laat opgeeft. Leg je partner uit waarom je op dieet bent en wat je ermee wil bereiken. Met de steun van je partner, vrienden en familie ben je zoveel beter gewapend in de strijd tegen de kilo’s!

Tags: , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen