Sauzen tijdens je dieet: do’s & don’ts

Auteur: Datum: 10.februari 2015

Een lekker sausje kan je gerecht nét die extra touch geven. Het nadeel is dat sauzen niet altijd even goed zijn voor de lijn. Sommige zijn zelfs echte caloriebommen en vermijd je daarom beter. Lees hier hoe je sauzen kan verwerken in een gezond eetpatroon en welke sauzen je het best vermijdt!

Te vermijden

Vermijd absoluut kant-en-klare sauzen. Die bevatten vele vetten en bewaarmiddelen en zijn arm aan vitaminen en voedingsstoffen. Een kant-en-klare saus is hét schoolvoorbeeld van ‘dode calorieën’. Vermijden dus!

Maak zelf je saus!

Wil je toch een saus bij je maaltijd? Opteer dan voor een gezondere variant op basis van groenten of een lichte room. Dé gouden tip? Maak je saus vers. Zo bepaal je zelf de ingrediënten én je saus zit boordenvol essentiële voedingsmiddelen en vitaminen. Ook kruiden zijn onmisbaar uiteraard onmisbaar! Zo krijg je een magere saus met een zeer rijke smaak!

Als je dan toch zondigt …

Wil je toch voor een vettere variant kiezen? Of wordt er op restaurant een gerecht geserveerd met een romige saus? Geniet dan van de saus … met mate. Doseer en je geniet dubbel zo hard!

Enkele lekkere suggesties!

Je eigen saus maken op basis van groenten, kruiden en melk of room: hoe begin je er juist aan? Wij geven je alvast enkele leuke tips voor een gezonde en lekkere saus!

–          Pastasaus: Gebruik zo veel mogelijk groenten. Een tomaten- of paprikasaus is minstens zo lekker als een kaassaus, en een stuk gezonder!

–          Dipsaus: Dipsauzen op basis van yoghurt of room met kruiden zijn beide gezond én lekker.

–          Dressing: Een honing-mosterddressing is een stuk gezonder dan dressings op basis van mayonaise en oliën.

–          Voor bij vlees of vis: Je vlees of vis op smaak brengen kan door een bouillonsaus te gebruiken op basis van kruiden. Indien je alcohol in je saus wilt verwerken, kies dan voor wijn. Wijn is arm aan suiker en de alcohol verdampt tijdens het koken.

Tags: , , , ,
dieetplan gratis aanvragen