Soms is gezonde voeding niet echt gezond

Auteur: Datum: 24.april 2014

Tegenwoordig is gezondheid alles wat de klok slaat. Iedereen moet maatje 34 hebben en de gezondste gerechten op tafel zetten. Ook de reclamewereld speelt hier gretig op in en plaatst heel wat levensmiddelen in het vakje gezond. Toch zit daar heel wat voeding tussen die minder gezond is dan we zouden denken. Daarom hebben we voor jou een overzicht met gezonde voeding die eigenlijk toch niet echt gezond is!

Gezonde voeding die niet echt gezond is

Energie- en mueslirepen

Deze fruitige repen zien er misschien gezond zijn, maar eigenlijk zijn ze helemaal niet zo gezond. Ze zitten vol met glucose-frutosesiroop en olie, dat wordt vaak aangeduid als ‘natuurlijke zoetstof’. Dat klinkt gezond, maar is het eigenlijk niet. Naast deze ongezonde zoetstof bevatten energierepen ook veel gedroogde vruchten en noten, hierdoor krijgt het een hoog koolhydraat-gehalte.

Ontbijtgranen

Zoek je een gezond ontbijt? Laat je dan inspireren door onze tips om gezond te ontbijten. Maar kies liever niet voor ontbijtgranen, deze zitten namelijk boordenvol verschillende suikers. Het gaat zelfs zo ver dat soms het totaal suikers zo hoog is dat je kommetje voor meer dan 50% uit suiker bestaat.

Fruitsappen

Je zou zeggen dat dit gezond is, want dat is toch gemaakt van fruit?! Verpakte fruitsappen worden in de meeste gevallen gemaakt van concentraat. Dat wil zeggen dat ze siroop gemaakt van fruit aanlengen met water. Dit maakt dat fruitsap eigenlijk even ongezond is als cola.

Gepasteuriseerde zuivel

Gepasteuriseerde zuivel is een aanslag op je lichaam, het vernietigt enzymen, remt de werking van kwetsbare melkeiwitten en vernietigt vitamine B12 en B6, doodt goede bacteriën en stimuleert ziekte kiemen. Daarnaast is het de oorzaak van heel wat allergieën en oorontstekingen bij kinderen.

Plantaardige olie

Wil je gezond koken? Laat dan de meervoudige onverzadigde plantaardige oliën achterwege. Hiermee bedoelen we oliën zoals maïsolie, zonnebloemolie en koolzaadolie. Ze veroorzaken namelijk een overdosis aan omega-6 vetzuren in je lichaam.

Light producten

Nog eentje waar je mee moet opletten. Want hoe groter de fabrikant pronkt met “light” op de verpakking, hoe minder gezond dit product waarschijnlijk is. Wil je meer weten over hoe gezond of ongezond light producten zijn? Lees dan zeker ons artikel over ‘vermageren met light producten’.

Gezonde voeding herkennen

Als je gaat winkelen zijn er enkele tips waardoor je gezonde voeding kan herkennen. We geven ze je even mee:

  • Koop zoveel mogelijk verse voeding
  • Kies voor magere vleessoorten
  • Verkies biologische voeding
  • Kijk goed naar het etiket !
    • Laat voeding met vreemde ingrediënten die je niet kan uitspreken staan
    • Meer dan vijf ingrediënten? Laat het product maar op het schap staan

 

 

Tags: , , , ,
dieetplan gratis aanvragen