Speel je overtollige kilo’s kwijt met BCM

Auteur: Datum: 05.december 2008

Je voelt je niet al te comfortabel in je eigen lichaam en wilt iets doen aan je overgewicht? Of je hebt al diverse diëten achter de rug en wilt eindelijk eens definitief af van die overtollige kilo’s? Welnu, dan hebben wij voor jou de ideale methode. BCM is immers een voedings- en leefstijlprogramma dat op jouw maat wordt uitgewerkt. Daarbij streven we samen, onder deskundige begeleiding, naar het gebruik van gezonde voeding in combinatie met een bewegings– en gedragsverandering.

Samen vermageren

Diëten is geen objectieve wetenschap. Spijtig genoeg, zullen velen onder jullie denken. Stel immers dat je met twee vrienden of vriendinnen hetzelfde dieet gaat volgen. Ga ervan uit dat jullie alle drie gelijkaardig zijn qua leeftijd, lengte en gewicht. Gaan jullie dan even gemakkelijk afvallen? Neen, en dat heeft nu eenmaal te maken met de lichaamssamenstelling die bij ieder van ons verschillend is.

Het basaal metabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam gebruikt in rust, zeg maar de basisenergie die een lichaam nodig heeft. Pas als je die waarde kent kan een aangepast dieet worden opgesteld. Gezond vermageren betekent niet alleen vetweefsel verbranden, maar ook dat je beschikt over een goede verhouding BCM (body cell mass), of spiermassa en vocht. En zo komen we bij ons BCM-programma.

Bio-elektrische Impedantie Analyse

Eerst zullen we jouw lichaamssamenstelling meten op basis van de speciaal ontwikkelde BIA-methode. Dit staat voor Bio-elektrische Impedantie Analyse. Aan de hand van vier elektroden aangebracht op handen en voeten zal de BIA-computer, uitgerust met speciale software, een analyse maken van de hoeveelheid spiermassa, vocht en vet in jouw lichaam. Op basis daarvan wordt er dan een dieet opgesteld dat op jouw maat is gesneden.

Ook tijdens het BCM-programma wordt deze BIA-meting op regelmatige tijdstippen herhaald. Op die manier kunnen we het behoud van de spiermassa en het vochtgehalte, gekoppeld aan de afname van de vetmassa, in kaart brengen. En je aangepaste adviezen geven om jouw verdere overtollige kilo’s kwijt te raken. De begeleiding gebeurt door gezondheidsprofessionals met een (para)medisch diploma. Bovendien kan je in kleine groepjes de eigen ervaringen uitwisselen met lotgenoten.

BCM Dieet programma

Het BCM-programma is erop gericht om jouw levenskwaliteit op lange termijn te verbeteren, gezondheidsrisico’s te voorkomen en je beter in je vel te doen voelen. Daartoe leren we jou ook om evenwichtige maaltijden samen te stellen. De BCM-piramide zal je daarbij helpen. De BCM-producten zorgen daarbij voor een succesrijke start en een tijdelijke ondersteuning. Hoe je bewuster kan gaan eten verneem je hieronder. Succes ermee!

Zorg voor een uitgebalanceerd menu

In ons lichaam worden vrije radicalen gevormd. Dat zijn zuurstofdeeltjes die ons ouder en zelfs ziek kunnen maken. We produceren extra veel vrije radicalen door te roken, veel alcohol te consumeren, milieuvervuiling en stress. We kunnen die echter onschadelijk maken door het nuttigen van antioxidanten zoals vitamine C, E en bètacaroteen.

Voorbeelden zijn broccoli, pompoen, spinazie, abrikozen, avocado, tomaten, ananas, bessen, yoghurt, aardbeien, wortelen, kiwi’s, druiven, citroenen en tomaten. Een krachtige antioxidant en zelfs kankerremmer is ketchup, net als zongedroogde tomaatjes. Het is echter aanbevolen om van alle antioxidanten een kleine hoeveelheid op te nemen in plaats van een superdosis van één. Zorg dus voor een uitgebalanceerd menu met voldoende volkorenproducten, groenten en fruit. Antioxidanten uit de caroteenfamilie worden bovendien beter bereid met wat vetten.
Eet 400 g groenten en 2 stukken fruit per dag. Je vult de helft van jouw bord  met groenten. Kies daarbij voor natuurlijk gerijpte, geurende seizoensgroente en fruit, en vermijd dus mogelijk chemisch behandeld eten.

  • Vis, lekker als broodbeleg !
  • Eet liefst drie maal per week vis, waarvan tenminste één keer verse diepzeevis zoals zalm, makreel, tonijn en andere olierijke vis. Denk bv. ook eens aan gerookte zalm als broodbeleg. Daarmee krijg je immers omega-3-vetzuren binnen.
  • Vet : Niet te weinig, niet te veel, niet te eenzijdig.
  • Ons lichaam heeft immers verschillende vetzuren nodig. Gebruik vetten in kleine hoeveelheden en zorg daarbij ook voor variatie: bvb. olijfolie als bereidingsvet en walnotenolie bij dressings.

Verkies water boven te veel alcohol
Het gebruik van alcohol beperk je best tot één à twee glazen per dag. Omdat het jouw huid dehydreert drink je alcohol liefst in combinatie met water. Rode wijn bevat polyfenolen. Dat zijn krachtige antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen veroudering en goed zijn voor de bloedvaten en het cholesterolgehalte. Ook bier kan een positieve invloed hebben, weliswaar bij het nuttigen met mate. Beperk ook de consumptie van koffie tot vier koppen per dag. Drink echter ook minstens twee liter water per dag. Dat geeft een verzadigd gevoel, houdt de huid elastisch en helpt de afvalstoffen afvoeren. Als er veel afvalstoffen vrijkomen kan je immers een grauwe teint en hoofdpijn krijgen.

De BCM-piramide

Zoek je een maatstaf om voldoende antioxidanten, vitamines, de juiste portie essientiële vetzuren enz. binnen te krijgen, dan kan je gebruik maken van de BCM-piramide.

De BCM Piramide : uw stoplicht!

Groen = om te verzadigen
De basis van een gezonde balansmaaltijd wordt gevormd door volkorenproducten, (zilver)vliesrijst, peulvruchten, pasta, aardappelen, groente en fruit. Deze voedingsmiddelen moet u dagelijks in rijkelijke hoeveelheden eten. Ze geven u een verzadigd gevoel en leveren complexe koolhydraten die voor energie zorgen, evenals vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen. De levensmiddelen in het groene gebied hebben een relatief laag caloriegehalte en een hoog verzadigingseffect.

Geel= om te genieten
In het midden van de piramide vindt u (vetarme) zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Ze vormen een aangename en smakelijke aanvulling op de levensmiddelen uit de groene basis van de piramide en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals kalium en jodium. Ze leveren het lichaam bovendien het noodzakelijke eiwit, dat verantwoordelijk is voor de continue opbouw van de lichaamscellen. Voor de levensmiddelen in het gele gebied geldt: kwaliteit in plaats van kwantiteit – het aandeel moet ongeveer de helft bedragen van de hoeveelheid levensmiddelen in het groene gebied. Genieten mag, maar met mate.

Rood = om te verfijnen
De top van de piramide bestaat uit belangrijke levensmiddelen als plantaardige oliën, kook- en bakvet en noten,honing.. Heerlijk om de maaltijd mee te verfijnen, maar deze voedingsmiddelen bevatten relatief veel calorieën, dus wees spaarzaam in gebruik. Kies bij voorkeur plantaardige oliën, want die bevatten essentiële vetzuren en vitamines. Een maaltijd geheel zonder vet samenstellen is niet verstandig, want vet is nodig om in vet oplosbare vitamines op te nemen. Wel is het raadzaam attent te zijn op verborgen vet, vooral in dierlijke producten. Bepaalde typen worst en kaas en veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza, soep en pudding, bevatten een hoog gehalte aan verborgen vetten.
Overigens: Niet vergeten te drinken!
Bij een gezonde en uitgebalanceerde voeding hoort ook veel vocht, het beste is mineraalwater en dan mistens twee liter per dag. Alleen dan kunnen alle voedingsstoffen ook echt goed door het lichaam opgenomen en verteerd worden. Koffie, thee of alcoholische dranken slechts in kleine hoeveelheden drinken, aangezien de werkzame stoffen juist vocht uit het lichaam onttrekken.

Meer info vind je op www.bcminfo.be

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen