Start je dag met voldoende vezels

Auteur: Datum: 06.januari 2015

Een ontbijt overslaan is geen goed idee. Van ’s morgens vroeg heb je voldoende energie nodig om de dag door te komen. Kies daarom voor een gezond ontbijt. Voldoende vezels zijn hierbij noodzakelijk. Natuurlijk zijn vezels ook in je andere maaltijden belangrijk. Ontdek in welke producten veel vezels zitten en hoe een gezond en stevig ontbijt eruit ziet.

Het belang van vezelrijke voeding

Je vraagt je misschien af: ‘Waarom is het eten van vezels zo belangrijk?’ Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel, waardoor je je minder snel overeet. Hierdoor krijg je minder snel honger, waardoor je minder snel naar een ongezonde snack zal grijpen. Ze zorgen daarnaast voor een goede darmwerking. Voeg dus voldoende vezels toe aan je dieet, want op die manier kan je je gewicht gemakkelijker behouden. Aangezien er verschillende soorten vezels bestaan, is het wel belangrijk om gevarieerd te eten. En vergeet naast de vezelrijke voeding ook niet om voldoende water te drinken.

In welke voedingsmiddelen zitten veel vezels?

Wanneer je denkt aan gezonde voeding, denk je onmiddellijk aan groenten en fruit. Ze zijn niet alleen gezond dankzij vitaminen en mineralen, ze bevatten ook heel wat vezels. Ook volkorenproducten zijn rijk aan vezels. Eet eens wat sneetjes volkorenbrood en verkies volkorenpasta boven gewone pasta. In andere granen zoals havermout of spelt zitten ook veel vezels. Zet daarnaast eens producten zoals noten, rozijnen, dadels, vijgen en gedroogde pruimen op je menu.

Een gezond ontbijt met vezels

Je kan vezels op elk moment van de dag eten. Maar ook tijdens je ontbijt mag je ze niet vergeten. Begin ’s morgens met het eten van volkorenbrood, roggebrood of speltbrood en laat wit brood achterwege. Probeer daarnaast ook eens een mengeling van verschillende granen, zoals havermout en spelt. Als je muesli koopt, let er dan op dat die geen toegevoegde suikers bevat. Muesli kan je eten met melk of een combinatie van yoghurt en stukjes fruit. Je kan er natuurlijk zelf nog producten aan toevoegen. Eet je bijvoorbeeld graag rozijnen? Aarzel dan niet om die aan je muesli toe te voegen. Een stuk fruit is altijd heilzaam voor je lichaam, net als verse sinaasappelsap. Eet niet elke ochtend hetzelfde, maar wissel af en kies voor een gevarieerd en vezelrijk ontbijt.

Tags: , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen