Start to run: 4 tips om te beginnen met lopen

Auteur: Datum: 10.juni 2014

Wil je graag je conditie verbeteren? Dan is beginnen met lopen de ideale remedie. Het is dan ook bewezen dat sporten gezond is voor je lichaam. Bovendien is sporten een essentieel onderdeel van gezond vermageren en leven. Heb je weinig loopervaring? Hou er dan rekening mee dat je lichaam weinig inspanning gewend is. Met onze tips wordt jouw start to run vast en zeker een succes.

1.Begin met een warming-up en cooling-down

Zowel bij beginnende als ervaren lopers is de opwarming van groot belang. Warm je op door ongeveer vijf minuten tegen een stevig tempo te wandelen en sluit de warming-up af met stretchoefeningen. Nadat je gelopen hebt, is ook de cooling-down belangrijk, voornamelijk om blessures te voorkomen. Wandel vijf à tien minuten in een rustig tempo en doe opnieuw stretchoefeningen. Let op: de warming-up en cooling-down behoren niet tot de trainingstijd!

2.Beginnen met lopen: zoek je eigen tempo

Als je begint met lopen is het moeilijk om aan te voelen wat het juiste tempo is. Vaak lopen starters te hard waardoor ze snel vermoeid, ontmoedigd of geblesseerd raken. Dit kan je voorkomen door voor jezelf een comfortabel tempo te bepalen. Je kan dat gemakkelijk doen door naar je ademhaling te luisteren. Als je niet naar adem moet happen en als je nog een gesprek kunt voeren terwijl je loopt, heb je het juiste tempo te pakken.

3.Bouw je trainingen geleidelijk op

Zorg ervoor dat je op een verantwoorde manier begint met lopen en bouw je trainingen langzaamaan op. Stel een loopschema op met een goede afwisseling tussen lopen en rusten. Op die manier geraak je niet overtraind en verkleint het risico op blessures.

4.Beginnen met lopen: train frequent om je conditie op te bouwen

Wanneer je gaat beginnen met lopen is het belangrijk dat je twee tot drie kilometer loopt en dat twee tot drie keer per week. Niet meer, want dat verhoogt enkel het risico op blessures. Zodra je een basisconditie opgebouwd hebt, verhoog je het trainingsschema tot vier keer per week.

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen