Te dik of te breed? Je BMI berekenen

Auteur: Datum: 10.september 2008

Overgewicht en obesitas zijn verschijnselen die meestal omschreven worden door middel van de BMI (Body Mass Index), die berekend wordt op basis van het gewicht en de lichaamslengte. Maar er bestaan ook andere meetinstrumenten zoals impedantie, die informatie geven over de lichaamssamenstelling. Het is namelijk best mogelijk dat iemand met een te hoge BMI, toch een goede lichaamssamenstelling heeft maw niet te veel vetweefsel, maar wel veel gezond spierweefsel.

BMI: lichaamsgewicht vs lichaamslengte

Voor volwassenen kan de BMI aantonen of de verhouding tussen het lichaamsgewicht en de lichaamslengte zich al dan niet binnen het gemiddelde bevindt. De grenzen zijn duidelijk vastgelegd en op basis van deze grenzen spreekt men van normaal gewicht, ondergewicht, overgewicht of zwaarlijvigheid.

BMI berekenen

De berekening van de BMI bestaat erin het gewicht in kilo te delen door de lengte
meter in het kwadraat:
gewicht in kg/ (lengte in m)²

bijvoorbeeld :
Een man die 80 kg weegt en 1,75 m groot is heeft een BMI van 26,1 (80 gedeeld twee maal door 1,75).

• Onder de 18,5 geeft de BMI ondergewicht aan
• tussen 18,5 en 24,9 is het gewicht normaal
• tussen 25 et 29,9 spreekt men van overgewicht
• Vanaf 30 heeft men het over obesitas

BMI vs BIA

Maar de BMI houdt geen rekening met de verdeling van het vet over het lichaam.
Daarom is een BIA-meting zeer nuttig.

BIA staat voor “Bio-electrische Impedantie Analyse”. Het is een betrouwbare en veilige meting die informatie geeft over de verhouding tussen de hoeveelheid vet, vocht en spiermassa die in uw lichaam aanwezig is. Deze methode wordt ook bij diverse medische toepassingen zoals nierdialyse, hartonderzoek en zelfs fundamenteel wetenschappelijk onderzoek betreffende de voeding gebruikt.

Bio-Electrische Impedantie Analyse

De BIA-meting is zeer eenvoudig en totaal niet belastend. U ligt gewoon neer en vervolgens worden er vier electroden op de huid van uw handen en voeten geplaatst. Een minuscuul stroomstootje waar u niets van voelt, wordt via uw voet naar uw hand gestuurd en vice versa. Vervolgens berekent de computer aan de hand van de gemeten waarden en enkele wiskundige formules, hoe uw lichaam is samengesteld. In welke mate het is opgebouwd uit respectievelijk Body Cell Massa (BCM), Extra Cellulaire Massa (ECM) en vet. Aan de hand van die resultaten, krijgt u een duidelijker beeld van uw persoonlijke lichaamssamenstelling en wordt uw specifieke basisenergiebehoefte berekend. Wat uw lichaam als basis verbruikt hangt immers niet zozeer af van uw gewicht  als wel van uw actieve cellen (=BCM).

Het is nuttig om uw lichaamssamenstelling te laten meten wanneer U van plan bent om te diëten. U dient dan immers minder energie op te nemen dan u zal verbruiken. Wist u dat om  1 kilogram vetweefsel te verliezen, U al 7000 kcal méér moet verbruiken dan u opneemt? Daarom is het zo belangrijk om te weten wat u verbruikt als basis (dit is wanneer uw lichaam 24 uur in rust verkeerd) vermeerdert met een factor voor de dagdagelijkse activiteiten en eventueel met een factor voor sport, indien u deze regelmatig beoefent.

Drie vrouwen of mannen elk 58 jaar oud, 1,70 m groot en 95 kg wegend, kunnen immers een verschillende lichaamssamenstelling hebben en vragen dan ook specifieke aandachtspunten in hun voedingsprogramma.Deze informatie vormt de basis van uw individueel aangepast dieet en uw persoonlijk streefdoel.

Om te controleren of er tijdens het afvallen echt uitsluitend vetweefsel wordt verbrand en niet de vitale spier- en orgaancellen, worden er regelmatig vervolgmetingen uitgevoerd. Als U zich goed aan uw persoonlijke dieetrichtlijnen van onze BCM adviseur* houdt, zal uw spiermassa en uw vochtgehalte mooi in balans blijven of verbeteren en uw vetmassa afnemen.

Een belangrijke stap naar uw persoonlijke gezond leef- en eetpatroon, waarvan u gedurende de rest van uw leven profijt kan hebben.

Diëtisten en artsen, die een BIA-meting kunnen uitvoeren, kan u vinden op www.bcminfo.be

Tags: , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen