Tips om te vermageren: meer smaak, minder kilo’s

Auteur: Datum: 20.november 2014

Ben je op dieet? Gezonde voeding is dan essentieel. Neem je dagelijkse suikerinname eens kritisch onder de loep, en probeer die te verminderen. Wil je toch je koffie, thee of yoghurt zoeter maken? Kies dan voor zoetstoffen die minder calorieën bevatten dan suiker.

Vervang suiker door zoetstoffen

In veel lightproducten wordt suiker vervangen door aspartaam. Deze intense zoetstof is verkrijgbaar in tabletten, maar ook in poeder of zelfs in vloeibare vorm. Aspartaam is niet geschikt om mee te koken. De hitte breekt de zoetstof namelijk af, zodat je product zijn zoete smaak verliest.

Caloriearme zoetstof

Aspartaam is niet de enige caloriearme zoetstof. Daarnaast heb je ook de zogenaamde polyolen of suikeralcoholen. Op verpakkingen worden ze vaak omschreven als xylitol, maltitol of isomalt. Deze zoetstoffen worden gebruikt in producten zoals snoep, kauwgom zonder suiker, chocolade en ijs. Let goed op dat je er niet te veel van inneemt, want bij overmatig gebruik kunnen de polyolen een laxerend effect veroorzaken.

Stevia, een natuurlijke zoetstof

Stevia of honingkruid is een zoete plant afkomstig uit Paraguay en Brazilië die geen calorieën of koolhydraten bevat. Stevia is ongeveer 300 keer zoeter dan suiker. Hierdoor heb je er een kleinere hoeveelheid van nodig om gerechten zoeter te maken. Het grote voordeel van Stevia is dat je ermee kan koken en bakken; je kan het verhitten tot 200°C zonder dat het zijn zoetende werking verliest. Dit natuurlijke product is dus zeker een geschikt alternatief voor suiker.

Tags: , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen